”Jag är sugen på att spela”

HOCKEY

Sudden tränar för comeback - i NHL eller i Djurgården

1 av 2 | Foto: att spela... Mats Sundin tränar som bäst med division I-laget Väsby. Ännu har han inte definitivt bestämt sig om det blir spel i elitserien eller inte. "Men självklart är jag sugen på att spela", säger han.

Mats Sundin är redo för spel.

Frågan är bara när, var och hur?

- Jag tränar fortfarande för att vara beredd om NHL-konflikten löser sig. Blir det inte så har jag bara två alternativ. Djurgården eller ingenting. Men självklart är jag sugen på att spela. Det är man alltid, säger han.

Under tiden som det slutliga beskedet dröjer borta i Nordamerika väljer Sudden att ligga lågt och träna med division I-laget Väsby utanför Stockholm, där kompisen Challe Berglund är tränare.

Där tränade han igår med serieledarna i division I B, som slåss mot AIK om den enda platsen till kvalet till nästa års allsvenska.

Varför Väsby, Mats?

- Det känns lagom och dessutom känner jag Challe. Jag har ju inte varit på is på hela säsongen i stort sett och vill starta upp lite i lugn och ro.

Falska förhoppningar

Men varför kan du inte träna med Djurgården?

- Det känns inte rätt att kliva in där just nu. Jag vill inte skapa några falska förhoppningar, eftersom jag inte bestämt mig än. Därför skulle det kännas fel att träna med Djurgården. Jag väntar fortfarande på att någon ska säga att säsongen definitivt är inställd. Efter det ska jag ta ett beslut. Men jag vet att det brådskar. Jag måste bestämma mig innan nästa transferfönster stänger den 31 januari. Så jag ska ta mig en rejäl funderare den närmaste veckan.

Det har talats om Schweiz?

- Ja, jag har hört det, men det är inte aktuellt. Ska jag spela är Djurgården och Sverige enda alternativet.

Du verkar fortfarande hoppas att det blir spel i NHL?

- Ja, men vet ju aldrig. Vid förra konflikten hände allt väldigt snabbt i slutet. Samtidigt är jag som alla andra medveten om att tiden rinner iväg.

De flesta andra verkar redan ha gett upp allt hopp?

- Ja, det ser väl inte direkt ljust ut. Vi från spelarfacket har gett våra bud. Nu är det väl vara Gary Bettman som egentligen vet vad som händer framöver.

Ett kanon-VM

Och om du inte spelar

- vad gör du då?

- Tar ett sabbatsår. Jag har spelat på toppnivå i femton år och kroppen kan må bra av att vila. Alternativet är att jag tar det lugnt våren ut och sedan startar grundträningen inför nästa säsong.

Men då missar du VM?

- Ja, jag är naturligtvis medveten om att det kommer att bli ett kanon-VM i vår om konflikten fortsätter. Det är sådant jag får ta med i beräkningen innan jag bestämmer mig.

Har du sett några elitseriematcher i vinter?

- Ja, jag var och såg Djurgården-Mora i torsdags och har sett någon match tidigare. Det är hög klass på hockeyn. Nu när NHL ligger nere är elitserien den klart bästa ligan i världen.

Men i väntan på ytterligare en världsspelare tränar Sudden vidare i Väsby.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM