Nu talar Salo om OS igen

HOCKEY

...men ligger bara fyra i Sportbladets rankning

GÄVLE

Tommy Salo slutade i våras, gjorde comeback i höstas - och gör nu succé i Frölunda.

Frågan om OS i Turin är oundviklig.

- Allvarligt talat, jag har faktiskt inte tänkt så långt. Men visst skulle det vara kul med ett OS till, säger han till Sportbladet.

Foto: OS ÄNNU KÄNSLIGT Förra gången det var OS släppte Salo in ett ödesdigert skott mot Vitryssland. Det fiaskot tog hårt, men nu säger Tommy Salo att han inte stängt dörren för ännu ett OS.

Förra säsongen blev ett misslyckande för Tommy Salo och hans stjärnspäckade Modo. Efter kvartsfinalförlusten mot Färjestad meddelade Salo att han bryter kontraktet och lägger av med ishockey.

Men det var då det.

I höstas ångrade 34-åringen sig och skrev plötsligt på för svenska mästarna Frölunda.

- Ishockey är fortfarande roligt och jag trivs jättebra i klubben och i Göteborg. Dessutom fungerar det bra på isen, säger Tommy Salo.

Han har inlett säsongen strålande och alla som trodde att han var slut har tvingats tänka om.

- Jag blir ju inte yngre direkt och med åren försämras naturligtvis reflexerna och smidigheten. Samtidigt har jag stor nytta av min rutin. Jag försöker kompensera det jag tappar med min långa erfarenhet, säger Tommy Salo.

NHL-karriär

34-åringen är kanske den störste målvakten någonsin i svensk ishockey. Han har vunnit OS och VM och har dessutom en fantastisk NHL-karriär bakom sig.

- Tiden i Edmonton var höjdpunkten. Så bra som jag var under åren där blir jag nog inte mer. Men har man bara motivationen kvar kan man som målvakt göra ett bra jobb i många, många år. Allt sitter här, säger Tommy Salo och pekar på huvudet.

"En sak i taget"

I takt med succén i Frölunda väcks frågan om Tommy Salo är en man för Tre Kronor igen?

Själv vet han inte.

- Landslagsspel har jag inte ens tänkt på. Just nu är det Frölunda som gäller och jag försöker koncentrera mig på en sak i taget, säger Tommy Salo.

Han har redan spelat tre OS (1994, 1998 och 2002) och i februari kan det bli ett fjärde i Turin.

- Just nu känns den turneringen långt borta. Skulle jag överhuvudtaget bli aktuell får jag väl ta mig en funderare då, säger Tommy Salo.

Och fortsätter:

- Men visst, ett OS är alltid ett OS. Lite speciellt så klart. Jag stänger inga dörrar, men jag har som sagt inte ens tänkt tanken.

Framtidsnamn

Ett tag pratades det om målvaktskris i svensk ishockey, men det snacket har effektivt tystnat.

Johan Holmqvist, Henrik Lundqvist och Mikael Tellqvist är tre framtidsnamn och dessutom är Tommy Salo tillbaka i gammalt gott slag.

Sportbladets Patrik Thornéus rankar elitseriens fem bästa målvakter

1. Fredrik Norrena

2. Johan Holmqvist

3. Karol Krizan

4. Tommy Salo

5. Stefan Liv

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM