Danmark kvar i hockeyns finrum

HOCKEY

Damgaard matchhjälte

Riga (TT:s utsände)

Mikael Lundström kan lämna jobbet som Danmarks förbundskapten som en vinnare.

I den sista VM-matchen blev det seger med 3–2 mot Kazakstan – en vinst som betyder att danskarna håller sig kvar i ishockey-VM:s högsta division även nästa säsong.

Målet som avgjorde mot Kazakstan fixade Modobacken Jesper Damgaard efter 17.26 av den tredje perioden, 3–1 i spel fem mot tre. Kazakerna forcerade sedan in en reducering till 2–3 med bara 20 sekunder kvar att spela, men någon kvittering blev det aldrig.

För Lundström var segern en befrielse. Efter fem år som förbundskapten lämnar han nu förbundskaptensjobbet för det sportchefsjobb i Leksand som han redan påbörjat.

Han lämnar ett Danmark som tagit steg efter steg för att etablera sig – och som har ungdomen för att klara det.

– Han har stått för ett otroligt gott arbete, säger tidigare förbundskaptenen Per Holten-Möller till nyhetsbyrån Ritzau.

Slovenien och Kazakstan lämnar

– Det säger sig självt genom att han tog upp laget i A-gruppen och har hållit dem kvar där. Men han ska också berömmas extra för sitt mod att satsa på unga spelare. Det är fantastiskt bra, och viktigt.

Kvar i VM:s högsta division blir också Italien – tack vare en sen kvittering till 3–3 efter 18.21 av den tredje perioden mot Slovenien, genom Michele Strazzabosco.

Slovenien hade länge den fortsatta VM-platsen i sina händer tack vare en 3–0-ledning där 18-årige Södertäljetalangen Anze Kopitar stått för ett mål och en assist.

Sedan kom raset.

Det innebär att Slovenien och Kazakstan tvingas lämna högstadivisionen.

TT