Linköping fortsätter att vinna hemma

HOCKEY

Linköping (TT)

Sju raka omgångar utan seger på bortaplan. Men hemma vinner Linköping.

Solklara 4–1 mot Södertälje var elfte poängen av tolv möjliga.

– Hur viktigt som helst inför slutspelet, säger Mikael Håkanson.

Efter bara 50 sekunder av den sista perioden smällde Mikael Håkanson in 4–0.

Om mötet inte vara avgjort innan, så var det definitivt då.

– Extra skönt att vi spelat så bra hemma när det gått knackigt på bortaplan. Det betyder mycket när det drar ihop sig till slutspel att vi har så bra självförtroende här, menar Håkanson.

Utanför Linköping har man inte vunnit sedan den 20 december mot just Södertälje.

Den negativa trenden blev inte precis bättre av beskedet att centern Mikko Peltola missar resten av säsongen på grund av sin knäskada.

Hoppas på Willis

– Ett tungt avbräck. Men nu hoppas vi mycket på nyförvärvet Shane Willis, säger tränaren Roger Melin.

Den 28-årige kanadensaren, med 174 NHL-matcher på meritlistan, lämnade sin schweiziska klubb Davos i tisdags och debuterade för Linköping redan på torsdagskvällen.

– Jag hoppas kunna bidra med erfarenhet, energi och ledaregenskaper, säger Willis, som får klart godkänt i sin elitseriepremiär.

I fjol skrällde tabellåttan Södertälje genom att slå ut tabelltvåan Linköping i SM-kvartsfinalen.

Det kommer inte att inträffa den här gången eftersom förra säsongens semifinalgäng redan nu måste inrikta sig på kvalserien.

Även om tränaren Mats Hallin inte vill erkänna det.

– Det är min skyldighet att se till att vi avslutar serien på bästa sätt och så länge chansen finns att undvika kvalserien är det klart att vi försöker att ta den, säger han.

Statistiken mot östgötarna i vinter är inte precis något att skryta om. En futtig poäng är det enda som Södertälje lyckats sno åt sig, annars har man fått stryk med 2–4, 1–4 och 3–6 inför torsdagens drabbning.

22-5 i skott

Och det blev inte mycket roligare den här gången heller. Visserligen hängde gästerna med hyfsat i den första perioden, precis som hemma mot HV 71 i måndags, men sedan tappade man allting. Inom loppet av tio minuter i mittakten förvandlade Linköping 0–0 till 3–0 efter mål av Tony Mårtensson, Johan Lindström och Ulf Söderström.

Linköping vann skotten med 22–5 och den ende som hindrade siffrorna från att bli ännu större var målvakten Magnus Lindqvist. Långa stunder förmådde Södertälje inte ens att ta sig ur egen zon och drog på sig flera utvisningar när man inte hängde med.

– Vi hade pratat om att inte dra på oss onödiga utvisningar, men det blir lätt så när man inte hänger med. Vi hade helt enkelt ingen chans, säger Hallin.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM