”Ska vi hänga med i utvecklingen är det här nästa steg”

HOCKEY

Elitserien testar fyrdomarsystem – drivs igenom efter blixmöte

Foto: Christer Lärking blir först ut att test fyrdomarsystemet på torsdagen.

Efter ett blixtmöte mellan Hockeyligan och Svenska ishockeyförbundet testas ett fyrdomarsystem i elitserien.

Redan i morgon finns både Ulf Rönnmark och Christer Lärking på isen samtidigt som huvuddomare i mötet Färjestad–Mora.

– Det känns kittlande. Ska vi hänga med i utvecklingen är det här nästa steg, säger domarbasen Peter Andersson till sportbladet.se

Diskussionen har funnits länge i hockey-Sverige och redan under försäsongsturneringen Nordic Trophy testades fyrdomarsystemet för första gången på elitnivå, men efter hösten tunga debatt och uppmärksammade bråk mellan tränarkåren och elitdomarna har processen nu skyndats på för att testa modellen i skarpt läge.

– Jag tror inte att frågorna är avhängiga varandra, men det har gått ganska fort på slutet för att driva igenom det här. Klubbarna, hockeyligan, förbundet och vi domare är överens om att testa det och alla tyckte att det var läge nu, säger Peter Andersson.

Hur ser ni domare på testet?

– Det är bara fördelar. Ska vi hänga med i utvecklingen så är det här nästa steg. Hockeyn går så fort i dag att det behövs att man som domare står rätt hela tiden för att kunna göra en så pass rättvis bedömning som möjligt.

– Tanken med systemet är att en domare hela tiden ska ha spelet framför sig och att man på så sätt lättare kommer åt de spelförstörande momenten. Det kommer att bli mycket svårare för spelare att ”komma undan” med grejer som en ensam domare har svårt att upptäcka, säger Andersson.

Att just Rönnmark och Lärking blir först ut hänger samman med att just den duon kommer att representera Sverige i kommande junior-VM, ett mästerskap där fyrdomarsystemet används.

Peter Andersson hoppas att nästa steg är ”stora” VM.

– Jag reser ned på ett möte i Zürich med det internationella hockeyförbundets domarkommitté och då lutar det åt att förslaget om fyra domare röstas igenom. Då tror jag att det kommer att vara infört direkt till VM i Kanada till våren.

Vilka fler fördelar ser du?

– Jag tycker att domarna i elitserien redan i år har hållit en jämn bedömningsnivå mellan varandra, vilket gör det lättare för spelarna att anpassa sig – men den jämnheten tror jag blir ännu bättre nu.

Är du nyfiken själv?

– Ja, verkligen. Det känns kittlande och kul med något nytt. Det tar alltid lite tid att köra in ett nytt system, och det kommer säkert inte att vara helt smärtfritt – men det är helt rätt väg att gå.

ARTIKELN HANDLAR OM