Tränarnas jobb har blivit allt tuffare

HOCKEY

Att vara tränare i ett elitserielag är inte det lättaste jobb man kan ha. Du blir ständigt granskad av media och fans.

Och förutom att kunna hockey ska du vara minst tvåspråkig, en bra organisatör och tåla hur mycket stress som helst.

Därför förtjänar dagens tränare rejäla löner för det jobb de gör.

Att efter varje match bli synad och bedömd av media och fans hör till en tränares vardag. Jobbet har, enligt mitt tycke, blivit mycket tuffare de senaste tio åren sedan internet kom med i bilden. Förr var det en debatt hemma i köket om tränaren var bra eller inte. Nu sitter folk på internet och spyr galla över dem.

Läste att Leif Boork fått otrevliga sms samt att folk ringt hem till hans familj och varit dumma. Har otroligt svårt att förstå en sådan idiotisk handling. Fansen måste förstå att samtliga tränare har en vision och en dröm, och det är att vinna hockeymatcher.

Måste tänka på helheten

En tränare har inte bara den närmaste matchen att tänka på utan han måste tänka på helheten och den totala säsongen.

Det spelar ju ingen roll om laget vinner serien och sen åker ut i första slutspelsomgången, för då kan han i alla fall få sparken. Så jag har full förståelse att Boork ville testa något nytt i år för att lyckas nå längre i slutspelet än man gjort de senaste åren. Det sorgliga i det här är att man ser inte resultatet av Boorks test förrän i slutet av säsongen men det har fans och media svårt att acceptera.

Tränarna har väldigt olika förutsättningar för att lyckas med sina jobb. Mycket är beroende på klubbens ekonomi och dragningskraft att få till sig bra spelare. För att kunna bedöma hur bra en tränare är måste man nog vara med i laget och se hur han jobbar med spelarna. Det vore inte rättvist att bedöma Magnus Arvedson efter samma skala som man bedömer Kenta Johansson då det skiljer mil i dragningskraft mellan deras klubbar.

Rindell och Djoos har gjort största bedriften

Tittar man på de sista åren så har Moras Harri Rindell och Pär Djoos i mina ögon gjort den största bedriften av alla tränare. De har lyckats ta sitt lag till slutspel med de ringa medel som Mora har haft jämfört med de andra lagen i serien.

Tränarjobbet ändras hela tiden då antalet matcher blir fler och fler och tiden mellan matcher för träning blir mindre och mindre. Nu hinner lagen knappt träna på vissa saker, utan tränaren måste få laget att förstå vissa saker ändå.

Pressen är enorm

En tränare kan vinna SM-guld ena året och sen få sparken året därpå för att laget förlorat några matcher. Pressen på framgång är enorm på dagens elitklubbar. Det kan man förstå när det var fyra stycken i en elitklubbsstyrelse i Stockholmstrakten som gick in i väggen när deras lag hade det svårt och åkte ur elitserien för nåt år sedan. Tänk er då in i den stackars tränarens situation när han stod där nere i båset och fick ta all skit. Trots det var han ändå tvungen att stå där med rak rygg och svara på frågor. Då kan man kanske förstå vilket svårt jobb de har.

Jag tycker dagens tränare förtjänar rejäla löner för det jobb de gör.

Vilka egenskaper skall en bra tränare ha?

Hockeykunskaper (förstå spelet)

Organisatör (organisera träningar, matcher, resor)

Förmedlare/talare (förmedla sitt budskap till laget)

Språkkunnig (minst tvåspråkig)

Mediavan (ge intervjuer)

Stresstålig (otroligt stressigt jobb)

Ledaregenskaper (få spelarna att växa och utvecklas)

Mod (våga ta beslut)

Den absolut viktigaste egenskapen en bra tränare ska ha är att få med sig gruppen människor som jobbar åt honom och då menar jag spelare samt övriga ledare runt laget.

En bra tränare behöver inte alltid vara i fokus utan kan stå tillbaka och låta sina spelare få göra det.

Tycker ni att ni har de kunskaperna?

Snart får den första tränaren sparken och vill ni ha jobbet så sök.

ARTIKELN HANDLAR OM