Bäst i Sverige

HOCKEY

Färjestad dominerar i power play: ”Högt pucktempo”

KARLSTAD. Färjestad är Sveriges bästa lag i power play.

Hemligheten ligger i ett spelsätt med många möjligheter – och högerskyttar.

– Vi kan ta avslut både uppifrån och nedifrån, säger power play-specialisten Jesper Mattsson.

Ge Färjestad chansen att spela med en man mer på isen och laget gör mål i nästan tre fall av tio. Värmlänningarna toppar power play-statistiken överlägset, tvåan Modo gör mål vid var femte försök. Det är ingen tillfällighet. Laget lägger mycket tid på detta specialmoment och varje kille vet vad han ska göra.

– Nyckeln är att vi inte blir enformiga, säger Jesper Mattsson.

Sönderlästa i fjol

Han om någon borde veta, förra säsongen spelade han power play framgångsrikt tillsammans med Per Ledin och Emil Kåberg hela serien, men lagom till slutspelet blev de sönderlästa och det slutade helt att fungera. Det ska inte ske igen.

– Vi pratar mycket med varandra om spelet, det är viktigt att alla fem vet vad som ska göras när vi kliver in på isen. Som vi spelar nu har vi många olika varianter och kan skifta utifrån vad motståndarna gör.

”Skickliga spelare”

Mattsson förklarar att det inte spelar så stor roll hur lagen de möter agerar.

– Vi har så skickliga spelare att om ett lag stänger av våra backar får vi lägen nedifrån istället, och tvärtom.

Att Färjestad dessutom ställer upp med tre högerskyttar i power play ger en ytterligare dimension till spelet.

– Det ger oss ännu fler möjligheter i vårt spel. Täcker man av både mig och Thomas Rhodin, kan alltid Eero Somervuori komma i läge. Det viktigaste är att vi har högt pucktempo, säger Mattsson.

Det är ingen slump att det är just han som styr upp sin femma. Skåningen studerar ständigt power play, såväl hos motståndare som på video.

– Ja, ibland blir det lite väl mycket faktiskt. Fast å andra sidan känns det som 75 procent av alla mål görs med en man mer på isen.

ARTIKELN HANDLAR OM