JVM-laget redo för genrepet: ’Det är bara att spela lika hårt’

Foto: Gustav Olofsson.
HOCKEY

Genrepen mot Kanada har utvecklats till rena skräckmötena.Och Juniorkronorna är förberedda på att det kan smälla igen:

– Vi måste vara vaksamma, men det är bara att spela lika hårt tillbaka, säger backen Gustav Olofsson.

Juniorkronorna har de senaste åren valt att möta Kanada i den sista träningsmatchen inför Junior-VM, något man även gör den här gången.

Säsongen tog slut

Bra matcher med intensivt och tufft spel, tycker landslagsledningen. Men det har också blivit kostsamma möten i form av skador efter uppmärksammade händelser.

Några gånger har det handlat om rena överfall från Kanadas sida.

Värst var det förra året då backen Jesper Pettersson tacklades så illa av Boone Jenner att inte bara turneringen utan hela säsongen var över för Linköpingsbacken. Den kanadensiske forwarden fick matchstraff och stängdes även av i de tre första matcherna i JVM-turneringen.

Imponerade mot USA

Jesper Pettersson är med i truppen även den här gången och han har bildat backpar med Gustav Olofsson. Backen från Colorado College som imponerade stort mot USA, inte minst i det fysiska spelet. Han ser fram mot mötet med kanadensarna:

”Ska bli riktigt kul”

– Ja, jag gillar att spela när det är hårt på isen, och när forwards dumpar in pucken och kommer hårt. Kanadensarna kommer säkert att gå in och försöka sätta standarden med fysiskt spel, säger Gustav Olofsson.

Det har varit några otäcka skador, gäller det att var extra uppmärksamma mot just Kanada?

– Ja, man måste vara lite vaksam, de kommer ut hårt, men det är bara att spela lika hårt tillbaka. Det ska bli riktigt kul att få den här matchen.

Jenner körde över Pettersson i förra genrepet

Svenska skador i genrepen mot Kanada de senaste åren.

Anton Rödin 2009

Sverige och Kanada möttes i en träningsmatch inför turneringen 2009/10. Helt oprovocerat och långt ifrån spelet sänkte Kanadas lagkapten Patrice Cormier den svenske forwarden Anton Rödin med en ful armbågstackling. Rödin föll ihop blödande på isen men Cormier klarade sig ifrån utvisning.

Pontus Åberg 2011

Lagen möttes även i genrepet för två år sedan och även då blev en spelare så illa skadad att han tvingades lämna återbud till turneringen. Pontus Åberg tacklades så illa mot sargen att han skadade axeln och tvingades lämna återbud till turneringen.

Jesper Pettersson 2012

Kanadas forward Boone Jenner tacklar med full kraft en icke puckförande Jesper Pettersson. Linköpingsbacken blev liggande flera minuter på isen och fördes ut på bår med nackkrage. På sjukhuset konstaterades att han drabbats av ett brott på underarmen och även slagit axeln ur led. Pettersson spelade inte mer på hela säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM