”Kan inte springa ut som brandmän och agera”

HOCKEY

Förbundet svarar på kritiken mot förbundskaptenen

Damkronorna skakas av en spricka i laget inför OS.

Nu svarar förbundet på kritiken mot förbundskapten Niclas Högberg.

– Så fort någon har en synpunkt kan vi inte springa ut som brandmän och agera, säger landslagschefen Tommy Boustedt.

Tina Enström, 22, är Riksseriens näst bästa poänggörare. Men när den första truppen inför OS presenterades fanns Enström inte med. Anledningen är att ishockeyförbundet och förbundskaptenen Niclas Högberg hindrat henne från att söka SOK:s stipendium.

– Jag har faktiskt ingen aning om hur han tänker. Har jag inget förtroende att söka stipendium från SOK så har jag inget förtroende från förbundskaptenen heller, sa Enström till Sportbladet.

Även Danijela Rundqvist, som slutade i landslaget förra året efter en konflikt med Högberg, riktade stark kritik mot förbundskaptenen.

– Det är ganska känsligt, ingen i landslaget vågar uttala sig eftersom de är rädda om sin plats, och tjejerna utanför är också rädda. Men min personliga åsikt är att det tyvärr finns för många bra hockeyspelare som inte är med på grund av honom, säger hon.

”Får stå för henne”

Nu svar förbundet på kritiken.

– Niclas Högberg och ledarstaben har mitt och ishockeyförbundets hundraprocentiga stöd. Annars hade han inte varit här, säger landslagschefen Tommy Boustedt.

Men den kritiken som har kommit fram är ganska hård.

– Så enkelt är det inte. Det är också så att de spelare som uttalar sig inte är med i laget. Tina vill inte vara med för att Niclas inte tog med henne på den listan för SOK:s stöd. Men det är för att hon inte klarar de fysiska krav som vi har på spelarna och som olympiska kommittén har. Har man inte den fysiska statusen är det svårt att klara den internationella ishockeyn.

Hur ser du på den kritiken som Danijela Rundqvist kom med?

– Det får stå för henne. Hon är över huvud taget inte en elitspelare i ishockey och det är säkert många som vill ha en åsikt. Jag tycker att en del av Danijelas kritik är orättvis mot Niclas, annars hade han inte haft det här jobbet.

Så ni agerar inte på något sätt efter det här?

– Givetvis tar vi all konstruktiv kritik på allvar. Men så fort någon har en synpunkt kan vi inte springa ut som brandmän och agera, då blir det inget gjort med ishockeyn. Vi tar alla olika typer av synpunkter på allvar, men det väger tyngre om en spelare i laget kontaktar mig.

”Har fullt förtroende”

Boustedt har dock pratat med ledarteamet efter Sportbladets artikel.

– Vi har erfararna ledare teamet utöver Niclas Höberg. Jag har pratat med några av dem och de uttrycker samma sak som jag känner, att vi har fullt förtroende för Niclas. Jag är övertygad om att han kommer att göra ett bra arbete i försättningen också, säger landslagschefen.

ARTIKELN HANDLAR OM