SHL ökar till 14 lag – men inte i höst

avErik Karlsson, Jimmie Larsson

HOCKEY

Det blir 14 lag i SHL – från säsongen 2015-16.

I årets kvalserie går två lag upp till högsta serien.

Men därefter skrotas kvalserien.

– Vi är från SHL:s sida mycket nöjda med samarbetet tillsammans med HockeyAllsvenskan att hitta ett system som är bra totalt sett för svensk elithockey, säger SHL:s vd Jörgen Lindgren i ett pressmeddelande.

Spekulationerna har varit många – svaren få.

Men nu är det klart att SHL utökas till 14 lag – till säsongen 2015-16.

Årets kvalserie spelas som planerat där två lag tar sig upp till SHL.

Men därefter väntar ett övergångsår där SHL förbereder sig för att utöka serien med två lag. Det innebär bland annat att kvalserien skrotas.

Fem lag har chansen

Nästa säsong, 2014-15, gör de allsvenska lagen upp om en direktplats till SHL. Ettan och tvåan möts i bäst av fem matcher där vinnaren går upp i SHL. Förloraren från den hockeyallsvenska finalen går till ett direktkval tillsammans med ytterligare tre lag från allsvenskan och lag 11-12 från SHL. De sex lagen delas upp i tre matchserier i bäst av sju matcher där vinnarna går till SHL. Med andra ord kommer två allsvenska lag att mötas i en direkt matchserie om en plats i högstaligan. Totalt kommer fem allsvenska lag att spela direkt avgörande kvalmatcher om platser i SHL till säsongen 2015-16.

Två kvalplatser

2015-16 spelas SHL med 14 lag. Lag 13-14 spelar play off mot två lag från allsvenskan om två platser i högstaligan. Kvalet avgörs i två matchserier om bäst av sju matcher.

Ettan och tvåan i allsvenskan möts i en hockeyallsvensk final där vinnaren får en plats i direktkvalet. Förloraren i den hockeyallsvenska finalen spelar play off i bäst av tre matcher mot ett lag från allsvenskan, som utses genom en slutspelsserie mellan lag 3-8. Vinnaren i play off-matchen spelar direktkval mot lag 13 i SHL medan vinnaren av den hockeyallsvenska finalen möter lag 14 från SHL i ett direktkval.

Samtidigt införs nya direktiv för elitlicens till de två högsta serierna.

”Nya och reviderade kriterier för elitlicens till SHL och HockeyAllsvenskan införs till säsongen 2015/2016. Den slutliga utformningen av dessa kriterier ska diskuteras under våren 2014 och vara klara till säsongen startar”, skriver SHL i pressmeddelandet.

"Otroliga uppsidor"

När Sportbladet når SHL:s VD Jörgen Lindgren är han nöjd med att de segdragna förhandlingarna är över. Han är också förberedd på att det kan komma en hel del negativa reaktioner från fans som inte tycker om att kvalserien försvinner:

– Det är klart att det kommer vara blandade reaktioner, både bland de som vill ha den kvar och de som ser möjlighet till utveckling. Men jag tror det finns otroliga uppsidor med det här; längre matchserier och mer cupartat. På sikt är det väldigt positivt, säger han.

FOTNOT: Se grafik på förändringarna här!

Så blir SHL och allsvenskan

Så ökar SHL till 14 lag:

Kvalserien 2014:

Kvalserien 2014 spelas enligt nu gällande bestämmelser. Ettan och tvåan i serien till SHL, lag 3-6 till allsvenskan.
Så här spelas säsongen 2014-15:

SHL spelas 2014/2015 med 12 lag och allsvenskan med 14 lag. Kvalserien försvinner, i stället blir det play off.

Ettan och tvåan i allsvenskan möts i en hockeyallsvensk final i bäst av fem matcher. Vinnaren går till SHL, förloraren till direktkval.

 Lag 3-8 i allsvenskans grundserie möts i en enkelserie. Lag 1-3 i enkelserien går till direktkval.

 Förloraren från den allsvenska finalen och lag 1-3 från enkelserien paras ihop med lag 11-12 från SHL i tre kvalmatcher till SHL. Kvalet spelas i bäst av sju matcher. Vinnarna till SHL.

Så här blir det från säsongen 2015-16:

SHL spelas med 14 lag.

Allsvenskan spelas med 14 lag.

Ingen kvalserie, i stället blir det play off.

Ettan och tvåan i allsvenskan möts i bäst av fem matcher i en allsvensk final. Vinnaren går till direktkval till SHL, förloraren till play off.

Lag 3-8 i allsvenskan möts i en enkelserie. Segraren i enkelserien till play off.

Förloraren i allsvenska finalen möter segraren i enkelserien i play off i bäst av tre matcher. Vinnaren till direktkval till SHL.

Vinnaren i den allsvenska finalen och segraren i play off paras ihop med lag 13-14 i SHL i två kvalmatcher. Vinnaren av allsvenskans final möter lag 14 från SHL och vinnaren av play off möter lag 13. Serierna spelas i bäst av sju matcher. Vinnarna till SHL.

Nya och reviderade kriterier för elitlicens till SHL och allsvenskan införs till säsongen 2015/2016. Utformningen av dessa kriterier ska diskuteras under våren 2014 och vara klara till säsongen startar.

Källa: shl.se

ARTIKELN HANDLAR OM