Försvarar beslutet: ”De flesta förstår dagens beslut”

HOCKEY

Det är upprorsstämning i Luleå efter att Daniel Sondell straffats för en huvudtackling samtidigt som Brynäs Jacob Blomqvist går fri.

Men disciplinnämnden menar att bevisningen var den stora skillnaden.

– Jag tycker inte vi dömt fel, säger Alexander Ramsey i disciplinnämden till Sportbladet.

Det var i måndagens första åttondelsfinal som Brynäs Jacob Blomqvist sänkte Luleåspelaren Emil Larsson med en tackling i matchens absoluta slutskede.

Brynäsaren blev anmäld för tilltaget men efter att disciplinnämnden granskat situationen för huvudtackling lämnades anmälan utan bifall med motivering att det inte gick att fastställa huruvida tacklingen riktades mot huvudet eller inte.

Upprört i Luleålägret

I dag kulminerade allt när Luleås Daniel Sondell blev avstängd i tre matcher för checking to the head för en tackling på Johan Alcén i gårdagens tillställning.

– Ja.. det är som jag sagt tidigare, det är ett inkonsekvent beslut av disciplinnämnden. Vi känner oss förfördelade i det här slutspelet när Jacob Blomqvist går fri för en tackling som är mycket värre. Det är rätt att Sondell stängs av för det är en ful tackling men får Sondell tre matcher ska Blomqvist ha mångdubbelt fler, sa Luleåtränaren Thomas Berglund tidigare i dag.

Försvarar beslutet

När Sportbladet ringer upp disciplinnämndens Alexander Ramsey ger han sin syn på saken.

– Först måste jag betona att bara för att man friar ena dagen så ska man inte fria andra dagen också. Vi behandlar alla domar enskilt. De flesta har inte så svårt att förstå beslutet idag, utan det som hände i Blomqvist-ärendet, säger han och fortsätter.

– Den stora skillnaden är att filmen på Sondell är mycket bättre. Där ser vi klart att den träffar huvudet. På Blomqvist kan vi inte säkerställa det. När vi har de material vi har på Blomqvist kan vi inte säkerställa att den träffar med huvudsakliga kraften i huvudet, vi kan inte se det. Det ser ut som den först träffar axel eller armhåla och sen glider upp. Det är skillnaden. Vi kunde inte göra bedömningen och kan man inte göra det spelar det här med blind side ingen roll. Det finns ingenting som heter olovlig blindside-tackling. Blindside är en omständighet som anses försvårande. Men det har ingen egen bestraffningsgrund. På Sondell ser man klart att kraften är mot huvudet.

Kan du förstå om Luleå är irriterade?

– Det beror lite hur du menar. Man måste förstå hur regelverket ser ut. Visst, de har fått en spelare avstängd och inte Brynäs. Jag kan respektera att de har en annan uppfattning, men det är den här uppfattningen disciplinnämnden haft. Jag tycker inte Disciplinnämnden dömt fel.

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYR N

Hockey Mania med Sportbladet hela våren

– slutspel, kval, nyheter, silly

Här hittar du guiderna till:

SM-slutspelet herrar SM-slutspelet damer Kvalet till SHL Kvalet till Hockeyallsvenskan

Här läser du alla artiklar om:

Ishockey SHL-lagen Lagen i Hockeyallsvenskan Lagen i SDHL

Här läser du alla artiklar om varje SHL-lag:

Brynäs Djurgården Frölunda Färjestad HV71 Karlskrona Linköping Luleå Malmö Mora Rögle Skellefteå Växjö Örebro

Här läser du alla artiklar om varje lag i Hockeyallsvenskan:

AIK Almtuna Björklöven Karlskoga Leksand Modo Oskarshamn Pantern Södertälje Tingsryd Timrå Troja-Ljungby Vita Hästen Västervik

ARTIKELN HANDLAR OM