Patrik Laine tackar nej till VM

Foto: TT
HOCKEY

Här är chockbeskedet för finländska hockeyfans: fixstjärnan Patrik Laine tackar nej till VM.

– Så är det, bekräftar Laine till Iltalehti.

Däremot har ”Lejonen” klart med en förstärkning: Dallas back Julius Honka.

NHL:s grundserie är över. 14 av de 30 lagen är utslagna.

Då blickar förbundskaptener i Europa över Atlanten för att få förstärkningar till ishockey-VM som spelas i Tyskland/Frankrike i maj.

Av tradition brukar finländska spelare ge klartecken blixtsnabbt.

Ett positivt besked kom på måndagskvällen. Dallas 21-årige back Julius Honka ansluter till ”Lejonen”.

– Julius Honka åker till Finland i morgon och kommer att vara en del av deras VM-samling, tvittrar Sean Shapiro, Dallas-reporter på nhl.com.

Honka har mestadels spelat i AHL-laget Texas Stars under den gångna säsongen, men hann med 16 matcher för Dallas och noterades där för ett mål och fyra assist.

Laine: Nu ska jag vila

Men den nya fixstjärnan – Winnipeg Jets Patrik Laine – tackar nej.

– Så är det. Nu ska jag vila. Jag börjar träna igen när det känns rätt, min kropp vet nog när. Jag ska mestadels träna i Åbo, säger Patrik Laine till Iltalehti.

18-åringen (fyller 19 nästa vecka) blev vald till MVP i förra årets senior-VM efter att ha gjort sju mål när Finland knep silvret.

Och rookiesäsongen i NHL var en stor succé. Laine svarade för 36 mål på 73 matcher och blev även tvåa i nybörjarnas poängliga efter Torontos Auston Matthews.

Hjärnskakning i januari

Men efter en intensiv säsong, där Laine inledde med spel i World Cup, och en tuff hjärnskakning i januari tackar han nej till VM.

Och säsongen 15/16 var han med om att vinna JVM-guld och finskt mästerskapsguld med Tappara. Totalt har tonåringen – trots lite skador – spelat över 180 matcher på knappt två år.

– Det har varit ganska mycket på programmet de senaste 18 månaderna. Det har inte varit så mycket fritid, säger Patrik Laine till Iltalehti.

Winnipeg Jets coach Paul Maurice tyckte för ett par dagar sedan att stjärnan ska vila och satsa på grundträningen i stället.

– Han har spelat ishockey för två personer under de senaste 18 månaderna. Han har också märkt att man inte klarar sig helt frisk från en NHL-säsong. Det intresserar mig inte att slå på tv:n och se Patrik spelar där (VM), sa Maurice till Winnipeg Free Press.

Ristolainen funderar

Även Buffalo Sabres back Rasmus Ristolainen, 22, verkar tveka.

– Jag ska prata med vår coach under måndagen och tisdagen. Och med övriga i ledningen också. Därefter ska jag fundera på VM, ta ett beslut och berätta om det. Just nu finns inget annat att säga om det, säger Ristolainen till Iltalehti.

Något besked från Florida Panthers stjärna Aleksander Barkov har inte heller kommit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Finland

NHL