Jonathan Dahléns show i comebacken

Foto: Cmore
HOCKEY

TIMRÅ. Vägen tillbaka efter körtelfebern har varit lång − men Jonathan Dahlén levererade direkt i comebacken.

Jättetalangens soloshow gav Timrå segern och fortsatt serieledning.

– Det betyder väldigt mycket att få göra det där så att jag känner att det inte är helt dött, säger Dahlén.

Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Timrå har fått en superstart på säsongen i hockeyallsvenskan. Laget toppar serien och i veckan kom det överraskande beskedet att jättetalangen Jonathan Dahlén väljer att återvända till klubben. 

Redan på fredagen gjorde jättetalangen comeback mot Västervik. Dahlén gick rakt in i förstakedjan med Jacob Olofsson och Vilmos Gallo. Jublet var stort när 19-åringen presenterades och de 3 461 (säsongsrekord) på plats började direkt att sjunga hans namn.

– Det var gåshud, hur mäktigt som helst. Jag visste nästan inte var jag skulle ta vägen och jag visste inte var jag skulle titta. Jag blev ganska osäker, men det var häftigt, säger Dahlén.

På isen gjorde han sitt bästa för att ge fansen vad de ville ha. Redan efter 16 sekunder hade han ett bra läge att få en drömstart och spräcka nollan, men Jonas  Fransson räddade skottet.

”Väldigt, väldigt trötta ben”

Inget av lagen lyckades spräcka nollan under de två första perioderna och Dahlén såg trött ut vid varje byte. Men i den tredje kom målet och supertalangen var i allra högsta grad inblandad. Dahlén åkte på en soloräd från egen zon, snurrade upp Västerviksförsvaret och frispelade Olofsson som bara kunde stänka in pucken.

– Jag kände att jag fick en liten extra kick i benen när jag hämtade upp pucken i egen zon och så var det bara att åka. Hade jag kört en stopp någon gång på vägen hade jag nog inte orkat trampa igång igen så det var tur att det blev att det blev så kontinuerligt, annars hade jag nog inte orkat, säger Dahlén.

Timrå fick förnyad energi efter målet och hade flera lägen att utöka ledningen, men matchen slutade 1–0. Timrå behåller därmed serieledningen och Dahlén, som lämnade Timrå i våras men aldrig lyckades aldrig slå sig in i Vancouver Canucks efter att ha fått körtelfeber, med en assistpoäng.

– Det var väldigt, väldigt trötta ben. Jag kände mig pigg imorse, men konditionen håller bara viss länge nu. Men det var skitkul att vara tillbaka och jag lyckades göra en liten prestation i alla fall som ledde till mål, säger han.

”Klart man varit orolig”

Det har varit en tung väg tillbaka efter sjukdomen och Dahlén känner själv att han bara är 60–70 procent av sitt vanliga jag.

– Det är klart att man har varit orlig. Det är alltid jobbigt när man har varit borta en längre tid och så känns det som att man inte har tappat så mycket. Man förstår inte förrän man kliver ut på isen att man har tappat en hel del. Det har varit ganska jobbigt mentalt att komma tillbaka, men det var skönt med tre poäng och lite glädje, säger han och fortsätter:
– Det var tungt mentalt de två första perioderna. Men det är skönt att komma tillbaka till den här nivån som jag vet att jag kan spela på så att jag kan jämföra med vart jag var förra året. Det var lite frustrerande, men sedan fick jag ändå bevisa för mig själv också att jag har det kvar i mig så det betyder väldigt mycket att få göra det där så att jag känner att det inte är helt dött på den fronten.

Högsta drömmen att ta upp Timrå

Flera SHL-klubbar ryckte i Dahlén innan han valde Timrå och det finns en out-klausul i kontraktet som gör att han kan återvända till Nordamerika eller gå till SHL.

– Som jag spelade de två första perioderna kanske det inte är läge alls att flytta upp en nivå. Sen, har vi en bra chans på SHL så är det klart att min högsta dröm skulle vara att ta upp Timrå i SHL. Vi får se vad som händer.

Hur många plus ger du din comeback?

– Mottagandet från publiken och allting – fem plus, nästan sex. Egen prestation ger jag mig nog en tvåa, eller etta kanske. Men det var kul att vara tillbaka.

Din soloshow då?

– Den får nog fem plus, men resten av matchen vette sjutton. Det är en lång bit kvar till hundra procent. Det kändes inte så jättebra formmässigt i dag, men det kommer att bli bättre och jag har tålamod.

ARTIKELN HANDLAR OM