Efter petningen – Henrik Lundqvist storspelar

Foto: TT
HOCKEY

NEW YORK. De där fyra matcherna han fick sitta på bänken tycks ha lockat fram det allra bästa hos Henrik Lundqvist.

Med en ny, enastående insats vann han i praktiken nattens bortamatch mot Nashville åt sitt New York Rangers på egen hand.

– Ja, jag tycker att det hjälpt att jag fått lite press på mig, säger målvaktsstjärnan till Sportbladet efter 2–1-segern.

Det var uppenbarligen ingen engångsföreteelse, det som hände i Henrik Lundqvists comeback-match mot Dallas för ett par dygn sedan. 

Han höll i och för sig inte nollan i nattens duell med Nashville, men han stod för en minst lika storartad prestation, komplett med ännu mer avgörande räddningar.

Under framförallt sista perioden pumpade Predators på obönhörligt: Viktor Arvidsson, James Neal och Colin Wilson kom till exempel alla loss i drömlägen mitt i slottet – men ”Henke” stoppade allt.

”Hjälp med lite press”

– Det är inget snack om att vår målvakt spelade en helt avgörande roll i den här matchen, säger coachen Alain Vigneault mycket riktigt efteråt. 

”Henke”, som sammanlagt stoppade 30 skott,  låter också själv nöjd när vi når honom på telefon.

– Ja, det har känts bra i de här två matcherna för egen del, säger han.

– Jag haft bra flyt i spelet och bra fokus. Att jag fått lite press på mig har hjälpt, tycker jag.

Han är dock generös och ger även  lagkamraterna cred för segern i natt.

– Vi var väldigt bra i numerära underlägen, heter det.

– Spelet i de situationerna har varit skillnaden de senaste veckorna. Vi gör inte så mycket mål just nu, så det är desto viktigare att vi dödar utvisningar. Vi har vunnit många matcher på det sättet.

Räddade två straffar

1–1 var ställningen i Bridgestone Arena vid full tid och till slut avgjordes tillställningen på straffar.

Lundqvist avvärjde hemmalagets två inledande försök utan några som helst problem och fler behövde han inte stoppa, för samtidigt gjorde både rookien Jimmy Vesey – utbuad kvällen igenom, eftersom han vägrade skriva på för Predators i somras – och Mats Zuccarello snygga mål på sina försök.

– Väldigt skön seger, vi krigade hela matchen, sammanfattar Henrik Lundqvist sina känslor.

ARTIKELN HANDLAR OM