JVM-kaptenen om de tuffa åren

Foto: Christian Johansson
HOCKEY

”En barndomsvän blev ihjälskjuten – mycket narkotika och gänggrejer”

Han uppfattas som den ordentlige, ofta leende, svärmorsdrömmen.

Men det finns en annan sida av Tomas Montén, 39.

Nu berättar Juniorkronornas nya förbundskapten om den tuffa miljön i hemstaden Borlänge under tonåren:

– Det var ganska mycket narkotika och gänggrejer. En barndomsvän till mig blev ihjälskjuten efter en krogkväll, berättar Montén i Hockeystudions podd.

När Rikard Grönborg tog över Tre Kronor föll valet som hans ersättare i Juniorkronorna på Tomas Montén. I junior-VM, som startar på annandagen, gör den 39-årige masen sin första turnering som huvudansvarig.

Monténs liv har till stora delar handlat om ishockey. 

Redan som 20-åring lämnade han hemstaden Borlänge för Mora där han kom att jobba med klubbens juniorer.

Men i Hockeystudions podd berättar han också om en helt okänd sida av sitt liv.

Uppväxten i Borlänge under början av 90-talet handlade mycket om idrott. Samtidigt fanns fanns det också en annan, betydligt mörkare sida.

”Det här var riktigt jäkla fel, riktigt jäkla snett”

Borlänge var vid den här tiden en stad känd för kriminalitet, våldsbrott och gänguppgörelser.

Något även Tomas Montén fick känna av.

– Det var ganska stökigt i Borlänge när jag växte upp med en hel del tråkigheter. Det kunde helt klart ha gått sämre för mig. Jag hade barndomsvänner som inte finns kvar i livet nu på grund av saker som var stökiga: gänggrejer och ganska mycket narkotika och såna saker. 

Vad var det jobbigaste du upplevde?

– En gammal vän som jag spelade hockey med blev ihjälskjuten efter en krogkväll. Jag har kompisar som råkade illa ut med olika saker. Såna saker sätter ett otroligt perspektiv på livet. Kanske inte just då det hände, men i efterhand känner man att det här var riktigt jäkla fel, riktigt jäkla snett.

Du hade en barndomsvän som blev ihjälskjuten?

– Vi lirade hockey ihop och han var på fel ställe vid fel tidpunkt och det slutade otroligt illa. Det är sånt man vill glömma, men aldrig glömmer. Nu har det lugnat ner sig efter den där tiden. Det känns mer moget och gemytligt de gånger jag är hemma och hälsar på. Känslan är att Borlänge som stad har tagit tag i sig själv efter de här grejerna som hände.

Var i Falun före Mattias Flink sköt

Personligen var inte Montén direkt inblandad i några allvarliga händelser.

– Jag hade en period i högstadiet som var lite mer stökig, något säkert många har, men jag tror inte att jag uppfattades som någon jättestökig person. Mer att jag ville ha en approach att vara lite stöddig och stökig, men innerst inne var jag nog ganska noggrann och skötsam. 

Under den här perioden, i juni 1994, inträffade också en enorm tragedi i grannstaden Falun. Mattias Flink sköt ihjäl sju personer och skadade ytterligare tre.

Den då 16-årige Montén var på plats i Falun bara timmar innan det ofattbara hände:

– Ja, det var skolavslutning och jag var där, men vi hade åkte hem tidigare på kvällen. Någonstans känner man att Falun inte är en så jättestor stad, så det blir läskigt. Det berörde en mycket även om man inte var mitt uppe i det.

Stannade kvar när Hardy fick sparken

Efter flera år i Mora och en kort sejour i Färjestad hamnade Montén i Djurgården. Där var han först juniortränare, sedan assisterande tränare åt Hans Särkijärvi innan han under ett år var huvudtränare tillsammans med Mikael Johansson.

Men när Hardy Nilsson återvände till klubben 2009 klev Montén och Johansson ner som assisterande tränare. Första säsongen slutade med en klassisk SM-final mot  HV 71. Säsong två slutade med uttåg i kvartsfinal. 

Sedan följde ett mörkt år i klubbens historia.

Djurgården var topptippat inför säsongen 2011/12, men det slutade i stället med att den anrika klubben åkte ur SHL.

I januari fick Hardy Nilsson och Mikael Johansson sparken. Samtidigt ville klubben ha kvar Montén.

Något han accepterade:

– Det är alltid saker man ångrar. Jag har fortfarande full respekt för Djurgården som klubb, jag hade en fantastisk tid där, men jag kan än i dag ångra att jag inte hoppade av i den vevan. Då kändes det inte så, de bad om min hjälp och jag kände jag skulle göra det. I efterhand när man kan blicka tillbaka på spelet bakom så… Nej, skulle jag få göra om det hade jag nog gjort annorlunda.

”Djurgården hotade mig”

Då hade du klivit av med Hardy och Mikael Johansson?

– Ja. Jag var ung, lite naiv i den rollen, och blev lite skrämd.

På vilket sätt blev du skrämd?

– Det här kanske låter korkat i sammanhanget. Men jag fick inte möjligheten att kliva av, utan då fick jag helt enkelt säga upp mig. Det var vad Djurgården hotade med. Jag tänkte: ”shit vad ska jag göra då?”. Inget jobb och jag ska bo och betala räkningar. Det blev lite för stor effekt att hoppa av. Om det hade hänt i dag hade jag bara tackat och gått.

Hamnade du i en situation där du blev pressad att stanna kvar?

– Inte pressad, men i efterhand tycker jag inte att det var någon fair grej från deras sida. Samtidigt förstod jag och har full respekt för klubben, de satt i en jäkla sits och kände att de ville ha mig kvar och pushade för det. Och det var jag som sa ja, så i grund och botten är det jag som får stå för det. 

Men det har inte varit några hard feelings från Hardy och Mikael Johansson?

– Nej, inte vad jag vet. Nu har jag inte pratat med Hardy på några år. Micke pratade jag med för en månad sedan. De har aldrig sagt något i alla fall. Och vi tre har träffats efteråt också. Nej, det tror jag inte.

ARTIKELN HANDLAR OM