"Mr Ekroth kommer troligen att fällas"

Efter slipmaskinstölden – ledningen ger svar på tal

Foto: © BILDBYRÅN
HOCKEY

Peter Ekroth fick sparken, stal en slipmaskin – och sade sig ha blivit hotad av MH Automatyka Gdansk.

Nu svarar den polska hockeyklubben – och ger en annorlunda version.

– Mr Ekroth kommer antagligen att fällas, skriver vice ordföranden Arkadiusz Bruliński i ett mail till Sportbladet.

Utan att överdriva går det att konstatera att Peter Ekroth, 56, och polska hockeyklubben MH Automatyka Gdansk inte direkt skiljdes som vänner när svensken sparkades från sitt tränaruppdrag i början på december.

För Sportbladet berättade den tidigare SM-guldvinnaren om en infekterad tvist där han mitt i sin frustration bestämde sig för att ta klubbens slipmaskin inför en ligamatch.

– Man kan ifrågasätta om den blev stulen, eller vad som hände. Men det finns en förklaring. Det var bara en dum grej. Hela upprinnelsen till det var hur de har betett sig mot mig. De hotade mig med både det ena och det andra, slängde ut mig ur lägenheten, och så vidare – man blev desperat på något sätt, sa Ekroth och fortsatte:

– Jag fick bara för mig att jävlas tillbaka. Hur dumt det än var. De hade match på tisdagen och jag ville jävlas med dem inför den.

”Han hade inte licens”

Klubbledningen valde att bryta kontraktet med Ekroth som hävdar att beslutet var grundat på ett missnöje med uteblivna sportsliga framgångar.

Sportbladet har nu, via mail, varit i kontakt med MH Automatyka Gdansks vice ordförande Arkadiusz Bruliński. Han förklarar att faktumet att klubben huserar i botten av den polska högstaligan inte var skälet till att svensken fick lämna sitt tränaruppdrag.

– Anledningen till att vi bröt kontraktet var att vi av det polska hockeyförbundet informerades om att Mr Ekroth inte har en giltig licens att träna ett lag i högstaligan i Polen. Trots våra önskemål levererade han inte en giltig licens i tid. Mr Ekroth har bara rätt att träna dam- och juniorlag, skriver Arkadiusz Bruliński och tillägger:

– Efter detta kunde vi inte ta ett annat beslut.

”Inte frikänd”

Den återstående tvisten parterna emellan handlar om huruvida klubben har rätt att bryta kontraktet på ovanstående grunder eller om det fortfarande är bindande och ger Ekroth rätt till lön.

Ekroth sa själv att han inte riskerade några juridiska påföljder för stölden av slipmaskinen, trots att klubben uppgav att han för detta kunde straffas med tio års (!) fängelse.

Men enligt Bruliński kan svensken i högsta grad vänta sig en fällande dom.

– Efter att Mr Ekroth begick brottet så har han gripits och erkänt att han är skyldig. Så han kan inte vara frikänd, även om han har fått åka hem utan bötfällning.

Tio års fängelse – för stöld

– I Polen säger lagen att stöld och inbrott kan innebära ett maxstraff på tio års fängelse. Troligen kommer Mr Ekroth att fällas, men inte hamna i fängelse eftersom det är hans första brott.

Bruliński beklagar samtidigt å klubbledningens vägnar hur situationen har utvecklat sig.

– Vi är ledsna över att Mr Ekroth inte hade förståelse för beslutet vi var tvungna att fatta. Vi är öppna för att möta honom i en rättegång om det är något han vill ta upp gentemot oss. Vi hoppas även att Mr Ekroth hittar ett nytt jobb i Sverige, eller i ett annat land, där han kan leva upp till de krav och det regelverk som gäller i det nationella hockeyförbundet.