Montén om sjuka svensksviten

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Nya förbundskaptenen Tomas Montén ser fram emot JVM-premiären.

Men den svenska ’supersviten’?

– Det känns sådär, att gå in med den sviten…, säger han.

Tomas Montén går under måndagen in i sin första turnering som förbundskapten för Juniorkronorna när Sverige ställs mot Danmark i Montreal.

Så sent som under söndagens bantades hans trupp ned från 26 till 23 spelare – ett inte alls lätt beslut att ta. Speciellt inte så nära inpå mästerskapet.

”Skulle få resa julafton”

– Jag vet inte om det varit bättre att ta beslutet den 23:e och så skulle de resa hela julafton i stället. Nu fick vi chansen att se alla på ytterligare en träning. Sportsligt var det bästa för oss. Det enda som känns bra med det här är att vi gjort allt vi kan för ta bästa sportsliga beslutet, i och med vi har så länge som möjligt, säger han.

Sverige kom fyra i förra årets JVM – då med Rikard Grönborg som förbundskapten.

I år hoppas Montén på nya medaljer i den hajpade turneringen där Juniorkronorna nu samlat ihop till en riktig monstersvit.

Det har blivit 36 raka gruppspelsmatcher i mästerskapet utan förlust.

Galen svit

– Det känns sådär, att gå in med den sviten... Men det är inget jag kan tycka så speciellt mycket om, inget vi kan fokusera på. Det är ett starkt facit för svensk hockey, men det betyder inget för oss. Vi startar på ruta ett nu. Vi vill givetvis vinna alla matcher och framför allt vinna de sista matcherna.

Men gruppseger ser ut att innebära en betydligt enklare resa i kvartsfinalen.

– Vi vill alltid vinna och vinner vi gruppen blir vi kvar i Montreal och slipper flytta till Toronto. Att byta spelort är ändå ett moment som tar lite energi, men inte avgörande om du vinner och förlorar.

Premiärlaget mot Danmark tänker inte Montén släppa förrän timmarna före nedsläpp mot Danmark.

– Nej, vi vill inte ge våra danska vänner något extra.

Vad kan du säga om Danmark?
– Spelarna som spelar i Sverige har jag sett och de har sett riktigt riktigt bra ut. Det är ett lag som jobbar hårt och samtidigt har den individuella skicklighet. Vinner de mot oss är det en enorm fjäder i hatten för dem. Men det är första matchen och vi ska ha mest fokus på oss själva.

Matchen mot Danmark startar 19.00 svensk tid.

ARTIKELN HANDLAR OM