”Kanske fick bägaren att rinna över”

Foto: BILDBYRÅN
Lars-Göran Niemi i Luleå-tröjan 1986.
HOCKEY

Luleåprofilen Lars-Göran Niemi jämförde Lars ”Osten” Bergström med Kim Jong-il och krävde hans avgång.

En vecka senare fick Niemi som han ville.

– Det kanske var det som fick bägaren att rinna över, säger han.

I nio år har Lars ”Osten” Bergström styrt Luleås sportsliga satsning. Och trots att kritiken i perioder varit stenhård både från fans och media har han stått kvar med rak rygg.

Till i dag.

Efter nio år meddelade ”Osten” idag att han lämnar sin post efter säsongen.

En av de som varit fränast i sin kritik mot sportchefen på senare tid är Luleå-profilen Lars-Göran Niemi. I ett utspel till SVT Norrbotten jämförde han Bergström med den avlidne nordkoreanska diktatorn Kim Jong-il och menade att han borde avgå efter säsongen.

– Det är inte bra om styrelse och vd är svagare än sportchefen och så är det i Luleå. Lars ”Osten” Bergström är en stark person men han ska inte vara starkare än styrelsen och vd:n för då fungerar inte en förening eller en organisation, sa han bland annat.

”Ingen vill vara ovän med ”Kim Jong”

När Sportbladet når Niemi efter beskedet har han precis läst om sportchefens beslut.

Du fick som du ville?

– Ja, eller det är inte bara jag som fått som jag ville, det är flera. Men kanske var det här jag sa det som fick bägaren att rinna över, säger han.

– Men det var ett väntat beslut, oavsett om det kommer från honom själv eller föreningen. Nio år är nio år, det är dags att byta.

Hur mycket tror du kritiken utifrån har spelat in i beslutet?

– Inte just min kritik, men kanske den samlade kritiken i sociala medier och lokala medier, säger Niemi och tillägger:

– Å andra sidan gav Kim Jong-effekten två raka segrar, ingen vill vara ovän med Kim Jong... så då kanske man spelar bättre, haha.

”Irriterad på mig”

Har du fått några reaktioner från ”Osten” själv efter utspelet?

– Nej, men jag känner ”Osten” väl och naturligtvis blev han irriterad på mig, det hade jag också blivit, det förstår jag. Men jag tror samtidigt han känner till min typ av humor och att kan kunde småle lite mellan raderna.

Nu ska det in en ny sportchef, har du något personligt önskemål?

– Många förespråkar Jonas Rönnqvist och det är en duktig kille, men jag tror man måste skrapa på ytan och vara väldigt noggrann i sin rekrytering. Det ska vara en person med en modern syn på hockey, en yngre person men ändå kunnig, säger Lars-Göran Niemi.

Till NSD bekräftar Luleås VD Stefan Enbom att Jonas Rönnqvist är mycket intressant.

– Det är klart att Jonas Rönnqvist är högaktuell och jätteintressant för oss, vi funderar på om han på något vis kan bidra. Det har vi gjort hela tiden. Men det handlar ju också lite om vad Jonas själv vill.