Vinn – eller få sparken

avTomas Ros

Foto: Foto: Tomas Ros
Lasse Johansson och Hans Wallson efter träningspasset i Hallenstadion.

ZüRICH. Det är ett av de ­svåraste jobben i Hockeyeuropa, att leda storlaget Zürich.

Det är guldduon Lasse Johansson och Hans Wallsons nya uppdrag.

– Det är en helt annan press här nere, säger ­Wallson.

Träningen pågår i Hallenstadion i utkanten av Zürich.

Hans Wallson delar ut direktiven på hockey-engelska med en touch från Piteå och Lasse Johansson glider runt på isen och småpratar med främst backarna.

Guldduon, eller i alla fall finalduon, från Skellefteå har flyttat från Västerbotten till den schweiziska staden Zürich, i den nordöstra delen av alplandet.

Ett stort steg.

Från att ha haft kontroll på varje centimeter av Skellefteå AIK och varit en fabrik av framgång. Hur arenan, restaurangen, klubben och lagen funkar och hur nyförvärven presterar samt att ha koll och kontroll på lagens sätt att spela ishockey.

Till Zürich Lions som egentligen är ett representationslag i högsta serien och med ett styre i form av en president, Walter Frey, som är en av Schweiz rikaste män med en förmögenhet på elva miljarder kronor.

Stort steg.

Tillbaka till Hallenstadion där Tre Kronor vann VM-guld 1998.

Wallson fortsätter att dela ut direktiven på isen.

Det är annorlunda från hemma i Skellefteå Arena.

De är långt ifrån tryggheten. De har kastas in i något stort.

– Jag var färdig med general manager-titeln i Sverige och Skellefteå. Jag fick inte puls av det längre. Hade gjort det. Byggt färdigt. Tyckte också att Skellefteå blivit den organisation och klubb som jag strävade efter, säger Lasse Johansson.

Han och Hasse Wallson äter med laget efter träningen. Pasta, kyckling – givetvis. Vem hade trott något annat när det är hockeylunch?

Ledarna vid ett bord. Spelarna vid de andra borden.

Sportbladet får möjligheten att ta del av lunchen och få inblick i Lions och Skellefteå-duons liv.

Foto: Foto: AP
Mathias Seger är kvar i klubben och var med och spelade 0–0 hemma mot Växjö i den första kvartsfinalen i CHL. I kväll spelas returen i Växjö.

Gratis bil och boende

De lever ett gott liv i Schweiz. Gratis bil och boende i en förort till Zürich, som erbjuder ett attraktivt skatteklimat, till skillnad från centrala Zürich där stjärnan Robert Nilsson bor.

– En stor skillnad mellan Sverige och Zürich är att klubbarna ägs av en president. I Skellefteå svarade vi mot en styrelse när det handlade om prestation på isen. Här är det en president. Man känner en helt annan press, säger Wallson.

Han är huvudtränare för laget.

Lasse Johansson är assisterande tränare med fokus på att ha hand om backarna som Severin Blindenbacher och David Rundblad.

– Jag har länge haft ett sug att komma tillbaka på isen. Jag trivs där och vill jobba med spelarna på isen. Det är mitt kall, säger Lasse Johansson.

”Gillar klubb i kaos”

Han kommer från en klubb i Västerbotten som han byggt upp. Från att styra upp sporten till att peta i fysträning, bland annat.

– Jag gillar egentligen att komma till en klubb i kaos. Det är kanske min grej att ta ett steg i taget. Förändra, vrida till. Nu är det inte så här. Men visst kan vi ta steg för steg i Zürich.

Foto: Foto: AP
2009 slog Zürich Chicago Blackhawks och lagkaptenen Mathias Seger fick lyfta bucklan för Victoria Cup.

En stor utmaning för ­Johansson och Wallson är träningsmängden.

A-laget kan de styra över och förändra upplägget vad gäller tiden spelarna är i arenan, eller träningsanläggningen vid mässhallen.Men juniorerna, eller pojklagen är det svårare med.

Kulturen i Schweiz är ­annorlunda.

Skola först.

Studierna tar mycket tid och det är en självklarhet att man går gymnasiet och sedan universitet/högskola. Därefter får man fundera på om man vill bli hockeyspelare. Det är också därför som juniorprogrammet ­gällande ishockey i Schweiz halkat efter senaste åren.

Och landet är fortfarande en högoktanig producent av utbildad arbetskraft av god kvalitet.

– Det är bara att acceptera. Vi tar små steg hela tiden här nere. Vi ska bland annat anställa en ny fystränare och det känns bra, säger ­Johansson.

Hittills har Wallson och Johansson gjort succé i Schweiz, om nu Zürich ­Lions kan göra succé i december.

De leder serien före Bern och är fortfarande kvar i Champions Hockeyleague, där de möter Växjö borta i kväll.

Bjöds på jullunch

Publiksnittet ligger på 9 100 och Walter Frey är så nöjd att han bjöd hela laget, samt ledningen, på jul-lunch vid hans sommarhus i Tyskland i onsdags.

Vinna eller försvinna i kväll, för klubben som är trefaldig mästare i Schweiz sedan 2008. Klubbens största framgång är Europa-­titeln 2009 när man vann över Metallurg Magnitogorsk och sedan vann över Chicago Blackhawks i Victoria Cup.

Men allt kan förändras snabbt.

Pressen är på svenskarna i laget och i båset.

Sedan 2009 har sju svenska tränare fått sparken i Schweiz.

Levererar man ­inte så får man gå.

Speciellt här i Zürich.

ARTIKELN HANDLAR OM