”Svårare att tacka nej när man ser dem i ögonen”

avPer Bjurman

Foto: Per Bjurman

NEW YORK. Tre Kronors förberedelser inför VM har börjat på allvar. 

Rikard Grönborg och Johan Garpenlöv åker just nu runt i Nordamerika och inventerar potentiella NHL-förstärkningar.

– Det är svårare för killarna att tacka nej när man ser dem i ögonen, säger förbundskapten Grönborg till Sportbladet efter en New York Rangers-match på Madison Square Garden.

Johan Garpenlöv – assisterande förbundskaptenen – har redan legat på rull i Nordamerika ett par veckor och nu ansluter alltså Rikard Grönborg för en egen maratonrepa.

Han kommer den närmaste tiden se matcher i i tur och ordning Nashville, Toronto, Montreal, Phoenix, Las Vegas, Calgary och Ottawa.

När krutröken lagt sig har de kunnat studera praktiskt taget alla svenskar som spelar i NHL.

– Sedan kommer Peter Popovic en vända också, påpekar förbundskaptenen när vi träffar honom i New York efter en match mellan Rangers och Carolina Hurricanes.

– Det är väldigt värdefullt för oss. Man ser så väldigt mycket bättre än på tv, där kameran ju mest följer pucken. Live får man en klarare bild av hur spelarna används och hur de agerar i olika slags situationer.

Väntar barn i vår

Viktigast av allt är dock tillfällena Tre Kronor-bossarna får att bygga vidare på relationerna med alla svenskar i världens bästa liga.

– Ja, det betyder otroligt mycket att få träffa killarna och snacka med dem och se hur de har det i sina lag, fortsätter Grönborg.

– Det är dessutom svårare för dem att tacka nej när man ser dem i ögonen (snett leende).

Nå, det verkar inte vara särskilt aktuellt i så många fall – även om många av svenskarna i Nordamerika, bland annat Erik Karlsson i Ottawa, ska ha barn under april och maj och kan få svårt att tillbringa hela våren med landslaget.

”Har inte gett upp”

Mika Zibanejad, förstecenter i det New York Rangers som trots 6-3-seger mot Carolina i natt, är till exempel högst positivt inställd till en fortsättning på säsongen i Köpenhamn.

– Vi har ju inte gett upp här ännu, men det kommer såklart bli svårt och går det inte vore det såklart kul med VM. Jag är alltid öppen för spel med Tre Kronor, säger han.

Och Henrik Lundqvist?

Han spelade inte matchen mot Carolina, men fick frågan om just VM av New York Post under förmiddagen – och meddelade att han inte tänkt på den frågan ännu.

ARTIKELN HANDLAR OM