Klart: Jörgen Lindgren lämnar rollen som vd för SHL

Publicerad 2018-10-15

Jörgen Lindgren slutar som vd för SHL.

Michael Marchal har utsetts som tillförordnad verkställande direktör.

– Vårt ansvar är att svensk hockey och vår publik skall känna att SHL präglas av tillit, transparens och förtroende. Till delar måste det återskapas. Då får vi börja hos oss själva där en ny ledning får ansvaret för det viktiga arbete som ligger framför oss, säger Anders Källström, SHL:s ordförande.

Följ ämnen

Det har stormat rejält kring SHL den senaste tiden.

Styrelsen har kritiserats på flera fronter – de har bland annat ifrågasatts för deras förslag att klubbarna ska kontrollera banderoller och att de vill stänga ligan. Det har även förekommit högljudda protester mot SHL, där ramsor som ”SHL – hockeymördare” har framförts av flera lags supportrar.

Dessutom bekräftades det så sent som för en vecka sedan att Ulf Rönnmark tvingas avgå som domarchef för SHL efter ett upprop från övriga domarkåren.

Var emot hans vilja

Efter den senaste tidens turbulens meddelade ligans styrelse i dag att SHL:s vd, Jörgen Lindgren, lämnar sin anställning med omedelbar verkan.

– SHL skall vara något som hela hockeysverige känner stolthet över. Det handlar om att representera den högsta nivån men också att SHL har ett stort ansvar för att värna den svenska modellen – drömmen om att nå den högsta ligan – och kunna prestera hockey av högsta nationella och internationella klass, säger Anders Källström till SHL:s hemsida.

Till Expressen berättar Jörgen Lindgren att han fick beskedet i morse. Beslutet var enligt honom mot hans vilja.

– Det jag vill säga är att vi har gjort en fantastisk spännande resa. Det har varit sju och ett halvt år som jag är superstolt över. Vi har säkrat klubbarnas ekonomi för fem-sex år framåt, säger han till tidningen.

– Det var dags för någon annan att ta över. Styrelsen har fattat sitt beslut och det respekterar jag.

”Hoppas kunna bidra med stabilitet”

Michel Marchal – som 2011 är ordförande i Växjö Lakers – träder nu in i rollen som tillförordnad verkställande direktör. Sedan 2016 är han även ledamot i SHL:s styrelse.

– När vi i styrelsen bestämde att det är dags för ett nytt ledarskap i SHL fick jag frågan om att ta över som tillförordnad och känner mig både glad och hedrad över detta. Jag har lång erfarenhet av att leda organisationer och brinner för hockey, säger Michael Marchal.

– Jag hoppas kunna bygga och förädla det vi i SHL har idag och därmed bidra med stabilitet och trygghet i den spännande resa som SHL och svensk hockey har framåt, fortsätter han.

Hemlin ny vice vd

Johan Hemlin, sportchef i SHL, har utsetts till ny vice vd. Han har tidigare innehaft rollen som sportchef i Linköping HC.

Styrelsen meddelar även att de redan nu inleder rekryteringsarbetet för en permanent vd, vilket ska slutgöras under vintern/våren 2019.