”Gör en Bäckis med Dahlin”

HOCKEY

GANGNEUNG. Ingen Rasmus Dahlin mot Norge.

Helt rätt.

Spara 17-åringen.

Gör en Nicklas Bäckström VM 2006.

Den turneringen slutade med guld för Tre Kronor.

I dag går Tre Kronor in i OS.

Mot Norge och för första gången sedan 1994 är inga NHL-proffs med vilket gör att turneringen och det svenska laget är svårt att analysera och lagen svåra att rangordna.

Största snackisen runt Tre Kronor är Rasmus Dahlin, varje dag och varje timme. Han är den som media och fans vill prata med.

När Tre Kronor var i Incheon på försäsongsläger var det en lång kö av koreanerna som ville fotas med back-talangen. Och inför träningsmatchen mot Kanada fick jag till uppgift att fota en korean på läktaren med målsättning att få in Rasmus på isen i bakgrunden.

"He is my idol", sa han på en skön asien-engelska.

Foto: LASSE ALLARD och BILDBYRÅN

Bisarr hype

Det är en smått bisarr hype över killen som hittar som sin oas i OS-byn när han spelar counterstrike över nätverket med kompisarna hemma i Sverige.

Nu får Rasmus Dahlin inte göra sin OS-debut mot Norge.

Han är åttonde back, något som Sportbladet avslöjade för två dagar sedan.

Anledningen är enkel, Tre Kronor har satt laget på träningen. Man har tre backar som kör powerplay, Staffan Kronwall, Patrik Hersley och Mikael Wikstrand. Det är Grönborgs coachkänsla med understöd av avancerad hockeystatistik som tagit fram vilka som ska få chansen i den spelformen. Samma sak med boxplay där Johan Fransson, Jonas Ahnelöv, Erik Gustafsson och Simon Bertilsson turas om och har gjort så på campen fram till OS-premiären idag.

Grönborg har en plan, som har följer till 100 procent. Givetvis har han byggt upp den med statistik-nörden Jon Blomqvist avancerade statistik från SHL, KHL och övriga ligor i Europa.

Halva träningarna har ägnats åt att spela powerplay och boxplay och då har Rasmus åkt och lekt med pucken i mittzonen under tiden. Han har likt Ferdinand inte stångats med de andra tjurarna.

En stark signal att han inte är en av sju backar just nu.

Rätt eller fel?

Rätt eller fel?

Som hockeyälskare hade jag velat se Rasmus Dahlin i premiären. Hade velat se han i vartannat byte. I powerplay och när det är straffar. Han har så mycket hockeykunnande att hälften vore nog. Fantastisk skridskoåkning, ett spelsinne som kan liknas med många av våra stora hockeyprofiler och ett sätt att äga isen, när han har pucken, som är unik. Han kommer spela i NHL i kanske 20 år framöver och vete sjutton när vi får chansen att se honom i landslaget igen efter den här säsongen.

Men han är 17 år.

Ska matchas med smartness och med lugn och ro.

Därför tycker jag att Grönborg gör rätt. 

Jag minns VM i Lettland 2006. Ett mästerskap som präglades av lettiska tutor som gav tinnitus till många på läktaren och gjorde de sent influgna Detroit-spelarna Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall och Mikael Samuelsson till VM-hjältar eftersom Tre Kronor till slut fick ett lyckat mästerskap.

Samma roll som Rasmus hade den då 18-årige Nicklas Bäckström.

Också en supertalang som alla visste skulle gå högt i den kommande draften, Nicklas gick till slut som nummer fyra, tingad av Washington och resten är hockeyhistoria.

Han satt på läktaren i de inledande matcherna i Riga. Landslaget inväntade besked från Daniel Alfredsson, som till slut tackade nej vilket öppnade för "Bäckis". På läktaren insöp tonåringen VM-känsla och var sedan riktigt bra när han fick komma in i slutspelet. Han avgjorde inga matcher, men tillförde bredd till anfallet.

Smart lansering

Ser gärna att Rasmus Dahlin gör en "Bäckis".

Ge supertalangen en behaglig resa och vårda honom. Mot Norge kan några backar spela sig ur truppen, då finns det läge att mata in Rasmus. Om spelet i powerplay fortsätter att hacka ser jag ingen omöjlighet att Rasmus går in som ensam back i formationen med Omark, Zackrisson, Bergström och Pettersson.

Dahlins tid kommer.

Lovar det.

avTomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM