Jättebråket i Tre Kronor

avMarcus Leifby, PeO Larsson, Tomas Ros

HV71 stoppar Johan Davidsson från landslaget

Foto: Montage
Bengt-Åke Gustafsson har tagit ut HV71:s Johan Davidsson i landslaget – men spelaren själv uppger att han inte kommer att ansluta till truppen.

Svenska Hockeyligan – och alla tolv klubbar – vädjade till Bengt-Åke Gustafsson att inte ta ut spelare från HV 71 och Linköping i Tre Kronor.

I dag kom förbundskaptenens svar:

Två spelare från LHC och två spelare från HV 71 åker med till Karjala Cup.

Nu kontrar HV 71 med att stoppa sina spelare från att åka med landslaget.

– Jag blir kvar hemma i Jönköping, jag kommer inte att åka med till Karjala. HV 71 har bestämt det, säger Davidsson till sportbladet.se.

Den har varit kall tidigare, men nu är relationen mellan Svenska Hockeyligan och Svenska Ishockeyförbundet ännu mer frostig.

Anledningen?

SHL vill inte att de två svenska lagen i Champions Hockey League ska representeras i Karjala Cup (6–9 november) utan att HV 71 och Linköpings spelare istället ska kunna lägga kraft på den nystartade, penningstarka turneringen.

Förbundet och förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson valde inte lyssna.

Vill freda spelarna

I dag togs två spelare från varje klubb – Johan Fransson och Fredrik Emvall i Linköping och Johan Davidsson och Martin Thörnberg i HV 71 – till Karjala Cup.

SHL beslöt, på ett möte med samtliga tolv elitlklubbar i går kväll, att enhälligt ställa sig bakom bakom HV71 och Linköpings ställningstagande att freda berörda spelare från landslagsspel så länge som CHL pågår.

– Champions Hockey League är en unik satsning på europeisk klubbishockey och det är viktigt för svensk ishockey att klubbarna får bästa möjliga förutsättningar för att lyckas i turneringen. Elitserieklubbarna har beslutat att satsa 100% på Champions Hockey League, vilket både Svenska Hockeyligan och Svenska Ishockeyförbundet står bakom. Jag tycker det är mycket tråkigt att vårt eget förbund inte har någon förståelse för detta, säger säger Peter Gudmundson, VD Svenska Hockeyligan på hemsidan.

Bengt-Åke Gustafsson kommenterar:

– De (HV 71 och LHC) kan ju ta ut landslaget...

Han säger också:

– HV har inte så jobbigt schema. De har två matcher veckan efter Karjala och det ska de väl orka? Linköping har däremot planerat in en match på måndagen efter Karjala och den planeringen får väl stå för dem.

Stoppar Davidsson

Bara en liten stund efter presskonferensen med Gustafsson meddelar HV 71 att de stoppar sina spelare från att åka med landslaget.

– HV71 har bestämt det och då är det bara lyda dem. För mig personligen är det okej att inte spela med Tre Kronor. Jag är inte skadad eller så, men det blir många matcher på en kort period och det är inte bra, säger Johan Davidsson till sportbladet.se.

Davidsson, 32, är lagkapten och har varit HV:s bäste spelare i höst.

Linköping har fortfarande inte tagit något beslut huruvida de ska stoppa sina spelare från spel eller inte, men mycket talar för att de kommer att agera.

– Vi har inte tagit beslut ännu hur Fransson och Emwall ska göra. Vi måste diskutera det här internt först, säger klubbdirektören Mike Hellber.