Övertidsdrama när Pittsburgh vann

HOCKEY

Stor hjälte: Conor Sheary

PITTSBURGH. Pingvinerna från Pittsburgh har tagit kommandot i Stanley Cup-finalen.

De vann även andra ronden mot San Jose i natt – med hjälp av fjärde raka sudden death-triumfen i årets slutspel.

– Vi spelar alltid likadant, oavsett om det är första eller sista bytet i matchen. Därför är vi svårslagna i de lägena, säger Patric Hörnqvist till Sportbladet efter 2-1-segern.

Det borde överhuvudtaget aldrig ha blivit övertid i Consol Energy Center i natt.

Med sin vettlösa speed och sin outtröttliga forechecking såg Pittsburgh till att dominera San Jose även i den andra finalen.

Men de hade svårt att  sätta puckarna på en storspelande Martin Jones och var bara i 1-0-ledning efter två perioder, så hajarna från Kalifornien hängde ändå kvar i matchen in i det sista och när lite drygt fyra minuter återstod kunde backen Justin Braun kvittera med ett något slumpartat skott.

– Det var snöpligt att se den pucken gå in, det kändes som att vi hade kontrollerat matchen fram till dess, säger Patric Hörnqvist när vi träffar honom efteråt.

– Men det sköna var att det blev något depp på på bänken.

Nej, de som satt där visste ju att de i praktiken alltid vinner på övertid – och mycket riktigt.

”Surrealistiskt”

Första förlängningsperioden hann bara pågå i 2.35 minuter. Sedan vann Sidney Crosby – återigen gigantisk – en tekning i offensiv zon och drog pucken bakåt till Kris Letang. Han fann Conor Sheary mitt i slottet och den 23-årige rookien drog upp pucken i nätmaskorna bakom Jones.

– Surrealistiskt, säger matchhjälten på en presskonferens efteråt.

– Men Sid berättade hur vi skulle göra. Han planerade hela varianten. För mig var det bara att stå och vänta och passningen kom där han sa att den skulle komma.

Det var fjärde gången i årets slutspel Pens vann ett övertidsdrama.

Ingen tillfällighet, kan man nog slå fast.

– Nja, det vet jag inte. Men vi spelar alltid likadant, oavsett om det är första eller sista bytet i matchen. Därför är vi svårslagna i de lägena, säger Patric Hörnqvist.

”Sudden-hjälte”

En annan tydlig trend är att lagets rookies bara blir bättre ju mer som står på spel.

Bryan Rust avgjorde ju Game 7 mot Tampa med två mål, och hängde ytterligare en kasse i första finalen, och nu är det alltså Conor Sheary som blir sudden-hjälte.

– De har bra självförtroende och tar för sig där ute. Utan dem hade vi inte varit här nu, konstaterar en imponerad ”Bengan”.

Det enda hemmamålet under ordinarie matchtid tillkom när den så kallade HBK-kedjan – bestående av Carl Hagelin, Nick Bonino och Phil Kessel – i andra perioden bredde en ny räkmacka.

”Hagge” stal pucken av av svajige Sharks-backen Roman Polak, spelade vidare till Bonio, som sköt – och så var Kessel framme med en klubbspets precis i målgården.

– Jag noterade att Polak inte hade jättebra balans och jag tror inte han såg mig, så jag använde mycket speed för att lyfta hans klubba och vinna duellen, förklarar svensken.

– Vi gjorde överhuvudtaget en bra match och skapade mycket. Det känns för jäkla kul att vara med i lina som det fungerar så bra för.

Nu har Penguins alltså 2-0-övertag inför de två matcherna i Kalifornien.

Två segrar till och bucklan är deras...

– Men vi har lång, lång kvar att gå. Sharks är ett jäkligt starkt hemmalag och kommer trycka på lite extra så vi får vara väldigt noga med alla detaljer där borta, konstaterar Patric Hörnqvist.

Fotnot: Tredje finalen, i San Jose, spelas natten till söndag.

ARTIKELN HANDLAR OM