Det kan rädda ett sömnigt slutspel

HOCKEY

Börjar reda längta efter en semifinal mellan Luleå och Skellefteå

KARLSTAD. 3–1 i matcher till Luleå.

Finns inte på kartan att Färjestad ska vända och göra det som endast inträffat fyra gånger i svenska hockeyhistorien.

Börjar reda längta efter en semifinal mellan Luleå och Skellefteå som kan rädda ett sömnigt slutspel hittills.

Foto: Sportbladets krönikör Tomas Ros.

Nja, det blev ingen rivstart på fjärde kvarten mellan Färjestad och Luleå,

Inget av lagen forecheckade högt och båda lagen verkade vara livrädda för att slänga bort puckar eller få till otäcka spelvändningar.

Och sett till statistiken i de tidigare matcherna var det nog en smart taktik. Inte publikvänlig – men klok som sagt var eftersom laget som gjort första målet till slut vunnit matchen.

Nu blev det Luleå som gjorde det första målet  – igen.

Ole-Kristian Tollefsen, 32 år på tisdag, har inte varit sig själv den här säsongen i allmänhet, och i slutspelet i synnerhet, och efter 7.30 i den första perioden tog han ett felaktigt beslut – igen. Han hamnade på efterkälken. Luleås Toni Rajala utnyttjade norrmannens betongfötter och kunde frispela Lennart Petrell som direktsköt in 1–0 sådär löjligt enkelt som ett skott i halvtom kasse kan se ut.

Rättvist.

Luleå spelade rakare på mål.

Mer spets och inga siljanssvängar.

Luleå går inte i fällan

Mer omständigt i Färjestad och när sedan det blev Johan Ryno som hade de bästa lägena i första perioden, ni vet han som inte gjort mål sedan 3 december, så fattar ni att fel kille, i alla fall just då, fick pucken i de viktiga lägena.

Ryno, Hallsbergs Gretzky, skulle visserligen få sin revansch.

Han gjorde nämligen det så viktiga 1–2-målet i mittakten efter att John Persson stört målvakten Joel Lassinantti sådär ypperligt föredömligt.

Men trenden från första nedsläpp var den att Luleå var vassare. Lite tyngre, lite bättre avslut och det var hela tiden mer farligt när Ostens killar hade pucken.

Hemmapubliken vrålade många gånger det klassiska "nääääeeeej" så att tonsillerna blottades. Uppgivet och frustrerande för fansen när något som såg ut att bli en målchans för hemmahjältarna slutade med tappad puck eller i bästa fall ett dåligt avslut. Milan Gulas försökte och var farlig. Men övriga verktyg i Färjestadslådan var trubbiga och gick på diesel.

Nu leder Luleå kvartsfinalserien med 3–1.

Samma siffror som man ledde med mot Frölunda i kvartsfinalen för ett år sedan. Då blev Frölunda det fjärde laget genom tiderna att vända serien från 1-3 till 4-3.

Nu går inte Luleå i samma fälla. Färjestad är inte Frölunda och Luleå är ett smartare lag, med lite mer spets, jämfört med i fjol.

Förresten – skulle inte Färjestad vs Luleå bli den där känslo-fighten?

Känns mer som omgång 27 i SHL

Det där mötet som alla ville se med handskar i ansiktet, en tjurig Rikard Wallin, en våldsamt tacklande Anton Hedman och en smågalen Tollefsen som inte vill göra något annat än att komma under skinnet på stjärnorna i Luleå.

Inte ens Granström är högröd i ansiktet.

Ni fattar.

Nu känns det mer som omgång 27 i SHL.

Inte som matcher där säsongen står på spel.

Tyvärr.

Tror inte Färjestad har tankar på att förändra matchbilden med stök och bök på långfredagen.

■ ■ ■

Lucky Luc Wallmark imponerar. Fyra matcher och fyra mål. En utmanare och kandidat till Stefan Liv Memorial Trophy.

ARTIKELN HANDLAR OM

Luleå HF