Bisarra beskedet – efter hans ’attack’

HOCKEY

Avtjänat 19 av 20 matcher – nu skonas han

Dennis Wideman sänkte en linjedomare och straffades med 20 matchers avstängning.

Efter att ha suttit av 19 av dem kommer nu beskedet:

Hans straff reduceras – till 10 matcher.

Låter det stökigt?

Det är det också.

Den sjuka vändningen i Dennis Wideman-gate har varit den stora snackisen i NHL under fredagskvällen, svensk tid, och flera experter säger sig vara förbryllade.

Så vi tar det från början.

Lång avstängning

Det här är vad som hänt:

Natten till 28 januari åkte Calgary Flames veteranback Dennis Wideman på en tackling och på väg tillbaka till båset körde han rakt in i linjemannen Don Henderson som sänktes till isen. NHL:s motsvarighet till Disciplinnämnden bedömde hans agerande som avsiktligt och delade ut en 20 matcher lång avstängning, samt böter på nära 4,9 miljoner kronor.

NHL:s spelarorganisation överklagade domen och menade att Wideman var groggy efter att han dessförinnan blivit tacklad av Nashville Predators Miikka Salomaki och att inte medvetet körde på linjedomaren.

Överklagandet togs vidare till skiljedomstolen som tagit god tid på sig i sitt överläggande. Samtidigt har Wideman avtjänat 19 av de 20 matcher han stängdes av i.

Nu kommer beskedet att skiljedomstolen beslutat sig för att korta straffet – till 10 matcher. Det innebär att Wideman är tillgänglig för spel igen, och att han missat nio matcher ”i onödan”. Som kompensation får han tillbaka hälften av den bötessumma han redan betalat

”Wideman får pengar tillbaka. Det är allt. Väldigt orättvist”, skriver Toronto-baserade NHL-reportern Damien Cox på Twitter.

Kan överklaga – igen

Men historien slutar inte där.

NHL är nämligen missnöjt med skiljedomstolens beslut och öppnar för att överklaga även det.

”Vi diskuterar nu hur vi ska gå vidare i detta ärende och kommer inte ha några kommentarer kring detta förrän vi kommit fram till ett beslut”, skriver ligan i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM