Kunde inte rädda fingret: ”Skärrad”

HOCKEY

Anton Starbys lillfinger av på mitten: ”Extremt olyckligt”

1 av 4 | Foto: C MORE SPORT

Domaren Anton Starby fastnade i sargen och slet av högra lillfingret.

Och läkarna kunde inte rädda 23-åringens finger.

– Anton är givetvis skärrad, säger domarbasen Tomas Thorsbrink.

Tisdagens träningsmatch mellan Tingsryd och Oskarshamn överskuggades av en mardrömsliknande situation när linjedomaren Anton Starby, 23, fastnade i sargen – och slet av sitt högra lillfinger.

– Det var det otäckaste jag varit med om. Han slet av fingret, bokstavligt talat. Spelarna undrade vad det var för snöre som hängde på sargen, men det var fingret. Vår läkare fick ta bort det, sa Tingsrydstränaren Magnus Sundquist och berättade att Starby ”skrek rakt ut i fem minuter”.

”Tappade halva lillfingret”

Därefter blev den 23-årige linjedomaren nedsövd och förd till sjukhuset i Linköping där han under onsdagsmorgonen opererades.

Men fingerbiten gick inte att rädda.

– Tyvärr kunde inte läkarna få dit fingerbiten igen. Så ungefär halva lillfingret tappade han, men i övrigt gick det bra. Han kommer att få full rörlighet i fingrarna och inga andra skador, berättar domarbasen Tomas Thorsbrink.

Hur mår Anton?

– Han är givetvis skärrad och funderar på vad som har hänt. Han får smärtlindrande, men har förstås väldigt ont. Det är extremt olyckligt att det här händer. Jag har aldrig varit med om någon liknande situation tidigare, säger Thorsbrink.

Hur har han beskrivit situationen?

– Han blir trängd i en situation och går upp på sargen som linjedomare gör, ett vanligt arbetsmönster. Men sedan kommer fingret på något sätt in mellan plexiglaset och sargen. Hur vet han inte riktigt. Vi har gjort en anmälan om arbetsplatsskada och jag tror att kommunen varit där och åtgärdat problemet.

Räknar med att återvända

Anton Starby kommer att vara sjukskriven i en månad, men räknar med att återvända till hockeyrinken för att döma kommande säsong i hockeyallsvenskan.

– Man vet aldrig hur man hanterar sånt här, men han har vårt fulla stöd och det är en jätteduktig domare, säger Thorsbrink.

– Jag vill även ge en stor eloge till Tingsryd för hur det hanterade det här. Allt från spelare och ledare till publik och läkare som ställde sig bakom precis allting. De gjorde det absolut bästa av situationen.

ARTIKELN HANDLAR OM