Juniorerna stal showen i derbyhettan

HOCKEY

”Det är kul för svensk hockey”

Foto: Erik Santesson.

MALMÖ. Juniorerna stal showen i derbyhettan. Nu hyllas framtidsmännen.

– Det är kul för svensk hockey, säger Rögletränaren Anders Eldebrink.

När Rögle vann med 5–1 mot Malmö i Lindab Arena under fredagskvällen hade flera juniorer viktiga roller och 18-årige Mathias From gjorde ett av Rögles mål.

Inte ens ett dygn senare väntade ett nytt prestigefyllt Skånederby i Malmö Arena. Rögle vann med 3–2 efter straffar och juniorerna fick fortsatt chansen.

Rögles 19-årige forwardslöfte Erik Santesson spelade inte under fredagen, men fick nu förtroendet och gjorde 1–0-målet. Därmed noterades han för sitt första SHL-mål efter att ha varit med i blott fem matchtrupper med A-laget under säsongen.

– Det var magiskt, jag visste inte var jag skulle ta vägen, säger Santesson om målet.

Santesson kommer från Ängelholm, är fostrad i Rögle och förverkligade en dröm genom att göra karriärens första SHL-mål inför ett fullsatt Malmö Arena.

Precis som Rögletränaren Anders Eldebrink vill ha det.

– Vi vill få in en Rögle-anda och en kultur med spelare som leder Rögle. Det är viktigt att de har Rögle-anknytning. Men sånt tar tid, säger Eldebrink.

Ska testa flera juniorer

Eldebrink har gett en drös juniorer chansen i SHL den här säsongen och sex av dem har gjort mål.

– Vi har en idé om att de ska veta vad som gäller inför nästa säsong, de ska få känna på hur det känns. I nästa match ska vi testa två nya juniorer, säger Eldebrink och fortsätter:

– Det är kul för svensk hockey att vi tar upp dem. De har kanske inte framträdande roller, men de klarar det.

”Otroligt puckskickliga”

Sex Röglejuniorer fick chansen i Malmö Arena och Malmö ställde upp med fem spelare som annars återfinns i klubbens J20-lag.

Andreas Hadelöv, assisterande tränare i Malmö, är inne på samma spår som Eldebrink.

– Man märker att svensk hockey bygger på att man ska våga vara kreativ med pucken, bägge lagens juniorer vågar visa upp sig med puck. Otroligt puckskickliga allihop. Det finns hopp, säger Hadelöv.

Inför SHL:s sista omgång är Rögle två poäng bakom Malmö i tabellen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rögle BK