Slår ifrån sig: ”Är inte jag som styr”

HOCKEY

Landslagsbossen om hårda kritiken

Foto: CHRISTIAN JOHANSSON

Utpekad som Tre Kronors blysänke.

Nu svarar Tommy Boustedt på kritiken att han ”allenarådande styr svensk landslagshockey rakt ner i källaren”.

– Det stämmer helt enkelt inte, säger Boustedt.

Tre Kronor skulle åka till Toronto och utmana Kanada om guldet.

Men World Cup slutade i en besvikelse.

Rikard Grönborgs landslag åkte ut i semifinalen mot ”Lag Europa”.

Ännu en missad medalj.

Det tredje raka mästerskapet som Tre Kronor misslyckas i.

Nu skönjer Sportbladets krönikor Mats Wennerholm en negativ trend.

Och han riktar kritiken uppåt – mot landslagschefen Tommy Boustedt.

”Boustedt är den ytterst ansvarige för svensk landslagshockeys nedåtgående trend just nu. På alla nivåer. Han har skaffat sig en roll på Svenska Ishockeyförbundet där han styr allenarådande, under en svag styrelse och en grön ordförande i Anders Larsson. Det är inte som på Rickard Fagerlunds tid direkt. Han hade kokat i det här läget och huvuden hade rullat”, skriver Wennerholm.

”Funkar inte så”

Men Boustedt känner inte igen sig i kritiken.

Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare säger att han är nöjd med nya förbundskaptenen Rikard Grönborgs ”hårda arbete”, att resultatet i World Cup är okej (även om han hade önskat mer) – och att han omöjligen skulle kunna styra svensk hockey allenarådande.

– Det funkar inte så i en folkrörelse. Jag har en styrelse jag rapporterar till och den styrelsen är vald av årsmötet som i sin tur består av distrikt och föreningar. Att jag skulle vara allenarådande … det stämmer helt enkelt inte. Jag har full respekt för Mats som hockeyexpert; tycker han så, så får han tycka så. Men jag är en del av en föreningsdemokrati. Visst har jag ett inflytande i egenskap av generalsekreterare, men de strategiskt avgörande besluten fattas alltid av styrelsen, säger Boustedt.

Vad säger du om påståendet att det är en svag styrelse?

– Jag upplever att vi har en starkare styrelsen än vi förmodligen någonsin haft. Anders Larsson är en väldigt skicklig ordförande. Han må vara relativt ung i sammanhanget (39 år, reds.anm) men han är ändå extremt erfaren. Han har hållit på med hockey i nästan hela sitt liv och även om han är ny som ordförande så har han suttit med i styrelsen länge. Anders är definitivt inte grön. Och det går inte att köra med honom. Han kanske inte har det där behovet av att göra sig hörd rent medialt, men han har full koll på allting och hade jag försökt vara allenarådande så hade jag inte suttit här i dag.

”Står starkt rustade”

Tre Kronor tog VM-guld 2013.

Sedan dess har man rasat från en första till en femte plats på världsrankningen.

Juniorkronorna åkt på två svidande förluster i bronsmatcherna de senaste åren (2-4 mot Slovakien 2015 och 3-8 mot USA senast).

Och Damkronorna har förlorat två raka VM-kvartsfinaler mot Ryssland med Leif Boork som förbundskapten.

”Vi har inte närmat oss jättarna USA och Kanada direkt, utan snarare blivit frånåkta av länder som Finland och Ryssland”, skriver Mats Wennerholm.

Men Tommy Boustedt håller inte med om att vi ser en nedåtgående trend för svensk hockey.

– En trend handlar inte om två år. Det finns så många olika saker som, kortsiktigt, kan påverka resultaten. Ska du analysera en trend så måste du backa tio år tillbaka i tiden och då är vi – jämfört med flera andra nationer – på väg uppåt. Vi har fler spelare i NHL än vi någonsin haft, och Tre Kronor blir ju alltid en produkt av de spelare som finns att tillgå. Så jag tycker att vi står starkt rustade.

Men resultaten har uteblivit?

– Vår målsättning är alltid att spela om medaljer. Det har vi inte gjort de senaste två åren och där håller jag med – det är inte bra. Men jag tycker ändå att vi är en stark hockeynation som är på rätt väg, säger Tommy Boustedt.

ARTIKELN HANDLAR OM