Timander hyllad – numret pensionerat

1 av 4 | Foto: Jonas Forsberg
HOCKEY

Örnsköldsvik. Elva säsonger och 494 SHL-matcher i Modo.

I kväll hissades Mattias Timanders nummer tre till taket i Fjällräven Center och pensionerades för gott.

– Jag är oerhört rörd, säger Timander.

Sollefteåbördige Mattias Timander började sin A-lagskarriär i Modo som 18-åring säsongen 1992/93 och året efter var han med i det unga lag som tog sig hela vägen till SM-final mot Malmö.

Den defensivt skicklige backen tog ett par år senare steget över till NHL där han gjorde 442 matcher för i tur och ordning Boston, Columbus, New York Islanders och Philadelphia innan han kom tillbaka till Modo under lockout-säsongen 2004/05. Egentligen skulle han återvänt till Philadelphia Flyers i NHL men bad att få bryta det kontraktet för att flytta hem.

SM- och VM-guld

Det andra året efter hemkomsten var han med och tog VM-guld med Tre Kronor innan han 2007 var med och bärgade Modos andra SM-guld i historien.

På 494 SHL-matcher i grundserie och slutspel gjorde han totalt 175 poäng och i kväll hissades alltså den så kallade förtjänstfanan med nummer tre till taket i Fjällräven Center.

Under en 25 minuter lång ceremoni hyllades Timander med bilder på jumobtronen och med hälsningar från spelare Per Svartvadet, Victor Hedman och Peter Forsberg:

– Ta ett par djupa andetag och njut av en av de bästa dagarna i karriären. Det var en ära att spela med dig, sa "Foppa”.

”Helig mark”

Själv var klubbikonen tagen:

– Jag är oerhört rörd, och oerhört tacksam för att jag får stå på den här heliga marken och hyllas på det här sättet. Det är någonting jag kommer att komma ihåg för resten av mitt liv, säger han och tackar familj, tränare och fans.

ARTIKELN HANDLAR OM