Kräver hans avgång: ’Pissat oss i ansiktet’

avAndreas Käck

HOCKEY

I kväll mötte Marcus Nilson, 36, fansen för första gången sedan återkomsten till Djurgården.

Då svallade känslorna över: Delar av supportrarna hotade om bojkott och krävde ordföranden Kaarel Lehistes avgång.

– Bevisligen har jag inte allas förtroende, säger Lehiste till Sportbladet.

Beskedet att Djurgården tar tillbaka Marcus Nilson möttes av starka reaktioner. Flera supportrar hotade med att ”klippa sina säsongskort” och slog fast att de inte kommer välkomna en ”svikare”.

Bakgrunden: En kontraktstvist som slutade i att Djurgården tvingades betala ut en halv miljon kronor i utebliven ersättning, ränta och skadestånd till den nu 36-årige forwarden.

”Jävligt klantigt”

På tisdagskvällen klockan 18.00 träffade Marcus Nilson fansen för första gången sedan återkomsten. Bålsta-sonen stegade in på Hovets VIP-hylla och slog sig ner på ett podium inför hundratals fans. Sedan grillades den förre lagkaptenen efter noter varpå han, med gråten i halsen, lade sig platt och bad om ursäkt.

– Det var jävligt klantigt gjort, hela grejen. Jag kan inte få det ogjort men kan jag, så vill jag verkligen be alla om ursäkt.

Nilsson hade tidigare under dagen sagt att han hoppades att fansen skulle välkomna honom tillbaka, att de inte ”haft alla fakta”, och att han ville förklara situationen mer utförligt.

Kräver ordförandens avgång

Delar av supportrarna var dock inte nöjda med förklaringen från Marcus Nilson och framförallt inte från ordföranden Kaarel Lehiste.

En framstående klackledare vädrade sina känslor, förklarade för Lehiste att han ”pissat varenda Djurgårdssupporter rakt upp i ansiktet”, och att ”det är dags för dig att lämna din plats så att vi kan hitta en ny representant”.

Efter det hätska mötet sa Kaarel Lehiste så här till Sportbladet.

– Jag får väl försöka träffa dem och se vad vi kan göra åt det här men bevisligen har jag inte allas förtroende. Samtidigt känner jag att det finns många som kommer fram och som skickar mejl och där jag känner att jag har förtroende. Det är svårt att ha förtroende hos alla. Sedan är det tråkigt att delar av fansen tycker jag är supporterfientlig. Det är något jag får försöka jobba med.

Det hotas om bojkott?

– Ja, och det är tråkigt. Jag hoppas att de omvärderar det beslutet.

De kräver också din avgång. Kommer du att sitta kvar?

– Grejen är att man kan inte utgå ifrån saker som sägs på ett sådant här möte. Jag sitter på mandat från medlemmar och aktieägare och känner överlag att jag har folks förtroende, säger Kaarel Lehiste.

KLACKLEDARENS BRANDTAL:

Ni har vetat om det här innan, att det finns känslor runt Marcus Nilson, runt hela baletten. Att ni gör det här, ni sätter supportrar mot varandra, det är otroligt vidrigt. Jag är orolig för hur klubben sköts. Hur man kan vara så

oprofessionell att man först gör den stora skadan i att gå hela vägen till

rättegång. Och sen, efter det, när allt har varit lugnt ett tag, det blåser positiva vindar runt Djurgården, vi har gått upp i SHL,

vi har ett bra krigande lag, har samlat in otroligt mycket pengar, det finns massa engagemang runt hela klubben, för att städa upp den här soppan som ni har ställt till med. Och sen river ni upp allt igen och pissar varenda jävla Djurgårdssupporter rakt upp i ansiktet. Hur känner ni när ni sitter

där och ser det här?

...///...

Jag vet sedan tidigare att du (Kaarel Lehiste) är otroligt supporterfientlig. Nu har ni gjort ett misstag för mycket. Det är dags för dig att lämna din plats så att vi kan hitta en ny kandidat.

ORDVÄXLING 1

Supporter: Du (Kaarel Lehiste) sa att det gavs ett förslag till Marcus angående hans kontrakt, men Marcus hävdar att det inte gavs något förslag?

Kaarel Lehiste: Nej, det vi gjorde var att vi inte gav ett förslag. Vi uppfattade det som att vi hade lämnat ett förslag. Men det hade vi inte gjort skriftligt.

Supporter: Unionen argumenterar i domstolen för att det fanns ett muntligt förslag om att gå ner i hälften i lön. Det här är Marcus Nilsons egna uppgifter i domstolen.

Kaarel Lehiste: Nu är ju inte Challe Berglund (dåvarande sportchef) här.

Supporter: Men det var Marcus Nilson som sa det. Jag har domen här i handen.

Kaarel Lehiste: Hur som helst…

Supporter: Du sitter ju bara och ljuger! Det är det enda du gör, hela tiden…

ORDVÄXLING 2

Supporter: Har ni budgeterat för ett publiktapp nu?

Kaarel Lehiste: Vi har haft det med i kalkylerna, ja.

Supporter: Hur mycket budgeterar ni med att tappa?

Kaarel Lehiste: Vi har hoppats att det inte blir ett allt för stort bortfall.

Supporter: Tack, men min fråga var: Hur mycket har ni budgeterat med att tappa?

Kaarel Lehiste: Vi har budgeterat med att det försvinner några, men också med att det kommer till en del.

Supporter: Men kan du kvantifiera det, snälla?

Kaarel Lehiste: Jag har inte siffrorna i huvudet.

Supporter: Men det finns sådana siffror?

Kaarel Lehiste: Det finns sådana siffror.

Supporter: Kan du publicera dem i efterhand?

Kaarel Lehiste: Vi kan titta på det, ja.

Supporter: Okej, i vilken form vill du publicera dem?

Kaarel Lehiste: Vi får väl publicera dem på hemsidan i så fall.

Supporter: Kan ni lova alla medlemmar som är här att ni kommer presentera siffror på hur mycket ni budgeterat med att tappa i publik på grund av den här värvningen?

Kaarel Lehiste: Som jag sa, vi tror att det faller ifrån en del publik, förhoppningsvis inte så många, men också att det tillkommer en del publik.

Supporter: Och siffrorna kommer att publiceras på officiella hemsidan?

Kaarel Lehiste: Vi kan lägga ut dem där, ja.

ORDVÄXLING 3

Supporter: Vad var anledningen till att du (Marcus Nilson) ringde Djurgården och frågade om du fick komma tillbaka? Vad gjorde att du trodde att det här skulle funka, och att det inte skulle bli någon uppståndelse?

Marcus Nilson: Uppståndelsen vet jag inte om jag funderade kring. Men de första två åren när jag var någon annanstans och sedan mötte Djurgården så mådde jag inte bra. Jag kände i mitt hjärta att det var i Djurgården jag ville spela. Så jag ringde upp K-G (Stoppel, verksamhetschef) och frågade om det fanns intresse. Jag vill jättegärna spela här. Mitt mål är att vinna över så många som möjligt. Det som har varit har varit, det ber jag om ursäkt för. Nu ser jag framåt. Och jag kan lova att jag kommer ge allt jag har och kriga.

Supporter: Hade du ringt det samtalet om Djurgården spelat i Hockeyallsvenskan?

Marcus Nilsson: Svår fråga. Troligtvis inte eftersom då hade jag ju inte mött Djurgården och känt den här känslan jag kände när jag kom till Hovet. Det var ju då mina känslor väcktes.

ARTIKELN HANDLAR OM