”Dumpar låten efter sexismkritiken”

HOCKEY

Fansen rasar mot NHL-laget

Foto: Getty Images

Chicago Blackhawks lyssnar på fansen.

NHL-laget dumpar nu låten ”The Stripper” efter hård kritik från supportrarna.

– Jag tror att vi har hört den för sista gången, säger Blackhawks president John McDonough efter sexismanklagelserna.

David Roses listetta ”The Stripper” från 1962 brukar spelas under Chicagos hemmamatcher i samband med pausunderhållningen ”Shoot the Puck” – men bara när en kvinna väljs ut till tävlingen.

Så har det fungerat i decennier men på senare tid har låten seglat upp som en av de mest kontroversiella frågorna inom Blackhawks-sfären.

Många fans har tröttnat på låten och anklagat NHL-klubben för sexism. Chicago-supportern Marissa Miller, 31, var en och startade en namninsamling förra veckan där hon krävde att Blackhawks skulle behandla manliga och kvinnliga supportrar på samma sätt.

”Skulle aldrig accepteras”

På onsdagen hade hon samlat ihop nästan 1000 underskrifter och hon skapade även hashtagen #BanTheStripper på Twitter som fick stor spridning.

– Om du har en sång som heter ”The Stripper” och en kvinna kommer ut till den låten, det skulle aldrig accepteras i en annan miljö. Jag tror i alla fall att du skulle få höra om det. Men om det händer på en hockeymatch, då är det plötsligt accepterat, och det köper inte jag, säger hon till ESPN.

Väljs efter utseende

Hon menar också att de kvinnliga deltagarna i pausunderhållningen enbart väljs ut utifrån sitt utseende.

– Jag har inga invändningar mot kvinnor som bär höga klackar eller kvinnor som klär upp för att gå på hockeymatch, säger Miller och fortsätter:

– Jag har ett problem med det är de enda kvinnor som plockas ut. Du kommer inte att se en mormor. Du kommer inte att se en mor, säger hon.

Kritiken har till slut fått Blackhawks att reagera – men än är det inte helt säkert om klubben slopar låten.

– Jag tror att vi har hört det sista av den låten. Vi måste lyssna. Det är något vi måste vara medvetna om. Vi måste reagera när det finns skäl till det, inte överreagera, men reagera. Vi tar allt detta på största allvar, säger president John McDonough till Sun-Times.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL