Galotta: Vill framföra min uppriktiga ursäkt

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK:s makthavare talar ut: Jag ska nu kontakta AIK och Johan Segui

1 av 5

AIK:s Jonas Galotta bekräftar nu att han var delaktig i "Jag är en zigenare"-banderollen riktad mot Zlatan Ibrahimovic på San Siro 2012.

I ett mejl till Sportbladet ber han Zlatan om ursäkt:

– Då jag förmodligen inte kommer träffa "Ibra" på stan eller i mataffären vill jag här och nu passa på att framföra min uppriktiga ursäkt, skriver Galotta.

Jonas Galotta.
Foto: Aftonbladet
Jonas Galotta.

Sportbladet avslöjade i går att affärsmannen Jonas Galotta, som haft och har flera uppdrag i AIK Ishockey under året, stod bakom banderollen med det rasistiska budskapet på San Siro från januari 2012.

Då var Galottas svar att "det innebär förtal att publicera osanna uppgifter".

I ett mejl till Sportbladet medger 44-åringen nu att han som hängiven Inter-supporter var delaktig i banderollen. Den gjordes för att hämnas på att Zlatan bytt klubb till värsta rivalen Milan - och för att få honom ur balans.

– När jag såg att man gjort en t-shirt med Ibras bokomslag på italienska och blev tillfrågad om jag kunde översätta det till svenska så gjorde jag det. Resultatet har ni alla sett.

Mötet med Zlatan

Galotta skriver att han vid ett tillfälle träffade Zlatan på Inters träningsanläggning:

– Jag frågade honom där och då om han skulle bli kvar i Inter. Han flinade och sa – självklart! Jag förklarade för min unge son på väg därifrån att han inte behövde vara orolig mer – Ibra hade ju lovat att stanna. Två veckor senare gjorde han sig omöjlig på Meazza och drog till Barcelona.

– Jag som levt hela mitt liv med tillhörighet och fanatism till mina lag kan aldrig förlåta det faktum att han kom tillbaka och satte en straff för att på nytt hyssja vår kurva.

– I Italien benämner man spelare som flyttar runt som zigenare. Det är inte ett lika laddat ord som i Sverige. Ingen ursäkt, men så är det faktiskt, skriver Galotta.

Ska kontakta AIK

Tidigare i dag uttalade sig AIK Ishockeys vd och fotbollens ordförande Johan Segui och beskrev det hela som "så korkat att jag fattar ingenting" och menade att Galotta måste träda fram och förklara sig om han ska kunna arbeta vidare för AIK.

– Jag ska nu kontakta AIK och Johan Segui för att omedelbart bli upplyst i de värderingar klubben står för. Jag är säker på att vi delar åsikt här, skriver Jonas Galotta.

Avslutningsvis meddelar han att han inte kommer att uttala sig mer i medierna:

– Nu räcker det med mig i media. Silenzio stampa. Innan jag stänger av vill jag be om ursäkt till alla er som känner er kränkta av mitt agerande. Det var aldrig menat att få den effekten. Det var menat att Ibra inte skulle göra mål den matchen. Då jag förmodligen inte kommer träffa Ibra på stan eller i mataffären vill jag även här och nu passa på att framföra min uppriktiga ursäkt även till honom, skriver Jonas Galotta.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN