”Djurgården har världens bästa fans”

Publicerad 2014-09-08

NHL-president hämtar inspiration från Djurgården

Ottawa Senators vill ha bättre drag på läktarna under hemmamatcherna.

Då hämtar NHL-klubben inspiration från Sverige.

– Det har sagts att Djurgården i Sverige har världens bästa fans, säger Senators president Cyril Leeder.

NHL-laget Ottawa Senators vill få till en bättre stämning på hemmamatcherna i Canadian Tire Centre. I en intervju med kanadensiska tv-kanalen TSN förklarade lagets president Cyril Leeder hur man skulle gå till väga för att lyckas med det.

Leeder avslöjade att man detta år ska införa en ståplatssektion för en testperiod över tio matcher.

– Man kan aldrig göra alla nöjda. Vissa människor gillar hög musik, andra tycker inte att det är högt nog. Det är här är ett försök att komma undan det problemet och lägga det högljudda på en och samma plats. Det ger de fans som vill vara högljudda och roa sig en mer europeisk hockeyatmosfär.

”De står upp”

Den målande beskrivningen av hur detta skulle komma att se ut blev sedan en stor hyllning av svenska Djurgårdssupportar.

– Det här är vanligt i Europa. Det har sagts att Djurgården i Sverige har världens bästa fans och anledningen är att de står upp och hejar hela matchen. Det är inte den nordamerikanska stilen och jag tror att vi hade blivit besvikna med resultatet om vi hade försökt göra samma sak i vår byggnad. Därför börjar vi med en sektion och våra supportar i ”Red Scarf Union” hjälper oss med utformningen, säger Leeder och fortsätter:

– Vi har gett dem tillgång till biljetter för ett kanonpris som de kan dela med sig av och verkligen ha det livat i den där sektionen. Om den sektionen verkligen rockar så kan vi kanske expandera till två eller fler sektioner nästa säsong.

”Som en extra spelare”

Djurgårdens veteran Michael Holmqvist, 35, har precis fått höra om Cyril Leeders hyllning när Sportbladet når honom:

– Det är såklart stort – och sant. NHL, där jumbotronen ska få igång publiken, har en del att lära av Sverige där klackarna skapar stämning. Jag älskar att spela inför vår hemmapublik, säger Holmqvist, som har spelat fyra säsonger i NHL och AHL.

Hur viktiga är fansen för er spelare i Djurgården?

– Jätteviktiga. Det är som en extra spelare ute på isen. Vi får energi av publiken och utan deras stöd hade vi nog inte tagit oss tillbaka till SHL så snabbt.

Följ ämnen i artikeln