Snacka om flygande debut för Fredrik Sjöström

HOCKEY

Klart att det var nervöst

1 av 3

I går gjorde Phoenix-proffset Fredrik Sjöström, 20, sin första match i Tre Kronor.

Inför ett kokande Globen.

- Klart det var nervöst. Speciellt när jag på uppvärmningen plötsligt såg att mina systrar satt på läktaren, säger han och skrattar.

Inte många känner till namnet. Ännu färre har sett honom spela, men i går åkte Fredrik Sjöström in på isen inför drygt 10 000 åskådare i Globen.

- Det var speciellt, det var det. Innan matchen var det lite pirrigt. Att spela i Tre Kronor är ju det största som finns, säger Fredrik Sjöström.

Största överraskningen kom på uppvärmningen. Syskonen Helena och Viktoria hade i största hemlighet åkt upp från Göteborg för att närvara vid debuten. Med sig hade de en stor banderoll, där det stod "Go Freddan".

Systrarna hejade på

- Jag fick en mindre chock på uppvärmningen och banderollen" Dom skämmer ju ut mig inför allt folk, säger Fredrik Sjöström och skrattar.

- Innan sa syrrorna inte ett knyst. Jag hade kunnat fixa biljetter och så, men tydligen löste dom allt själva.

Fredrik Sjöström gjorde inte bort sig. Tvärtom. Efter en trevande start hittade han rätt och i tredje perioden var han riktigt bra.

- Isen var som en fotbollsplan. Det fanns hur mycket ytor som helst och det var lite ovant. Jag åkte och åkte och nu är jag helt slut, säger Fredrik Sjöström.

Han hade chansen att bli målskytt i debuten. Sjöström kom fri med finske målvakten Jussi Markanen, men sköt utanför.

- Sådant som händer.

Han behandlades bryskt av de finska backarna. Jere Karalahti höll först på att tackla in honom i utvisningsbåset - när dörren stod öppen - och samme Karalahti bjöd honom på en rejäl luftfärd i tredje perioden.

- Jag vet inte vad han har emot mig. Grejen med utvisningsbåset kunde ha slutat riktigt illa. Som tur skadade jag mig inte.

För tre år sedan ansågs inte Fredrik Sjöström nog bra i Frölunda, som ville låna ut honom till ett allsvenskt lag. Men Sjöström vägrade. Istället åkte han över och spelade i den kanadensiska juniorligan.

- Revansch och revansch" Jag vet inte riktigt. Frölunda trodde inte på mig och jag har aldrig varit typen, som ger upp i första taget, säger han.

Hoppas på VM-spel

Blir det NHL-lockout nästa höst vet inte Fredrik Sjöström vad som händer. Han har inte pratat med Frölunda sedan deras vägar skiljdes åt.

- Jag hoppas att jag hittar något lag att spela i. Vilket det blir vet jag inte, säger han.

Men nu handlar det om Tre Kronor.

- Drömmen vore att få chansen i VM och jag har ju avgörandet i egna händer.

Patrik Thornéus