Överskattade? JA!

HOCKEY

Mats Wennerholm ger svar på frågorna om tippade topplaget Modo som slåss för slutspel

Modo var mångas storfavoriter till SM-guldet, då en hel drös NHL-stjärnor tog flyget hem till Ö-vik i somras.

Bland dem den störste av dem alla - Peter Forsberg.

Men efter 33 spelade matcher är Modo bara på sjunde plats, med formstarka HV 71 och Södertälje jagandes farligt nära.

Hur kunde det gå så illa?

Jag ska försöka förklara med tio frågor - tio svar.

Var Modo överskattade inför årets elitserie?

- Ja. Ett stort JA dessutom. Modo har en väldigt tunn trupp. Och framförallt inte det djup som exempelvis Frölunda eller Färjestad har. Modo har bara haft två kedjor som kunnat skapa något framåt. Faktiskt ganska identiskt med Mora, som tagit fem poäng fler inför kvällens omgång.

Är inte Tommy Salo slut som

målvakt?

- Nej, det vill jag inte säga. Däremot är han inte lika bra i dag, som då han var som bäst. Tommy Salo tillhör inte toppskiktet i elitserien så här långt. Man ska komma ihåg att konkurrensen är stenhård, men Salo har inte haft samma jämnhet som Henrik Lundqvist, Fredrik Norrena, Martin Gerber eller Miikka Kiprusoff. De fyra står i en viss särklass.

Borde inte andremålvakten Michael Zajkowski få chansen?

- Jo, det tycker jag faktiskt. Jag har sett honom stå i två matcher i vintras, mot Mora och Timrå borta. Och han var grym i båda. Han har stått sex hela matcher och gjort ett inhopp i en sjunde. På de matcherna har han släppt in 1,58 mål i snitt och har en räddningsprocent på fantastiska 94,85. Det är grymma siffror. Jag tror aldrig jag sett en svensk målvakt som är så snabb mellan stolparna som Zajkowski. Så visst borde han få stå fler matcher. Det tror jag vore bra för Salo också.

Kent Forsberg, då? Han inte han gjort sitt?

- Det är självklart svårt att bara hoppa in och coacha efter att ha varit borta så länge från hockeyn. Men jag kan inte se att Kent gjort några direkta fel. Han har det material han har och han kan inte trolla.

Hade Modo varit ett topplag om man behållit Magnus Wernblom?

- Svårt att svara på, men de hade definitivt varit bättre. Jag tror Werner skulle ha fått en nytändningen med alla hemvändare. Det är en gåta att Modo släppte iväg en av sina största publikfavoriter. Hans tuffhet hade behövts som serie ser ut i dag. Då hade förmodligen inte Per Ledin fått åka omkring och hacka så mycket på Foppa som i mötet med Luleå senast. Inte utan att betala priset.

Kan man peka på något som Modo är direkt dåliga på rent statistiskt?

- Nej, det lustiga är att Modo har samma placering som i tabellen i både power play och box play. Sjua, alltså. När det gäller måvaktsspelet (båda målvakterna inräknade) ligger man sexa och är femma då det gäller effektiviteten i målskyttet. Modo är verkligen laget Lagom. Ett mittlag i allt.

Har Peter Forsberg verkligen varit så bra som man kan begära av en spelare som kallas världens bäste?

- Absolut. Han har som han själv säger gjort flera matcher där han varit "värdelös". Men det är efter hans egen måttstock. Foppa leder elitseriens poängliga, han leder tekningsligan och han har +13 i plus/minus-statistiken. Det är han helt överlägsen på i Modo. Foppas kedja har gjort 39 av Modos 90 mål och räknar vi in backmålen i femman är vi upp i hälften. Som jämförelsen har Linköpings succékedja med Brendan Morrison, Mike Knuble och Kristian Huselius gjort 41 mål. Bara två mål fler.

Kan Modo till och med missa

slutspel?

- Det finns alltid en risk. Fortsätter Södertälje och HV 71 att ta trepoängare, samtidigt som Modo förlorar, kan det gå snabbt. Men jag tror inte det.

Hur långt upp kan de klättra när Markus Näslund och backen Adrian Aucoin kommer?

- De två kommer naturligtvis att betyda massor för Modo, Aucoin mer än Näslund tror jag då Modo är som svagast på backsidan. Det är sex poäng upp till Färjestad på fjärdeplatsen, men längre kommer de inte. Frölunda, Linköping och Timrå har redan ett ointagligt försprång.

Till sist, hur går det i kväll?

- Modo vinner. Jag är tämligen övertygad om att de slår Brynäs och att Foppa gör typ fyra poäng eller så. Det ligger i luften.

Elitserietabellen

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM