4 nollor som knäckte Färjestad

HOCKEY

Han har ett hjärta av guld - här historien om rekord- målvakten

1 av 8 | Foto: micke sörensen
SM- final 1.

JÖNKÖPING

När Stefan Liv spelat hem sitt livs första SM-guld, var det en person han ville skulle få lyfta SM-bucklan.

Lillbrorsan Christian, 18.

- Vi håller alltid ihop. Han är min störste beundrare och min störste kritiker. Vi hade några tunga år, då vår pappa gick bort. Sedan dess är vi oskiljaktiga och jag ville dela det här med lillbrorsan, säger Stefan Liv.

Det finns många historier att berätta om Stefan Liv och han är en mästare på att leverera lika snabba och roliga kommentarer efter matcherna.

Men bakom masken döljs ett stort allvar - och framförallt ett hjärta av guld.

Få är så familjekära som Stefan Liv och när han räckte över SM-bucklan till lillbrorsan, grät HV:s sportchef Dag Larsson öppet där i omklädningsrummet.

Det var en rörande scen mitt i bruset av smällande champagnekorkar och högljudda segervrål.

- Jag var så glad för Christians skull, att jag också kunde ha gråtit. Jag vet hur mycket det här betyder för honom, säger Stefan Liv.

Christian följer varenda match som Stefan spelar och han är inte nådig i kritiken.

- Nej, har jag gjort en dålig match får jag höra det. Han är rakt på sak och det är inte ofta han är nöjd med hur jag spelat. Men nu när jag hållit nollan två matcher i rad har han inget att klaga på. Och vi delar det här guldet tillsammans.

Den omtanken säger rätt mycket om den 23-årige landslagsmålvakten, som haft ett dramatiskt liv sedan han kom till Sverige knappt två år fyllda.

Då hade han lämnats på ett barnhem i polska Gdansk av en mamma som var väldigt ung och utan möjlighet att ta hand om honom.

- Jag blev adopterad till Sverige när jag var knappt två år gammal, säger han.

Jens och Anita kom ner från Norrahammar utanför Jönköping för att hämta hem sitt polska adoptivbarn, som redan döpts till namnet Patryk.

Stefan Liv har fortfarande kvar det som mellannamn, men just nu har han inget större intresse att rota i sitt förflutna i Polen.

- Nej, jag känner ingen lust att göra det just nu. Jag har ju min familj här i Sverige och den känns viktigast för mig, säger Stefan Liv.

Hyllade sin mamma

Målvaktskarriären började som sjuåring i HC Dalen i Norrahammar i en lånad och sliten målvaktsutrustning som klubben hade i en skrubb.

- Jag är väl en av få som stått i mål ända från början, säger han.

- Jag vet inte vad det berodde på, men jag var alltid bra att vara i vägen för folk när jag var liten.

Men han fortsatte att stå i mål i pojklagen i den lilla småländska klubben, utan att någon någonsin upptäckte den talang som fanns inneboende.

Samtidigt fortsatte livet att ge honom sina törnar.

Den svåraste kom 1992, då hans pappa Jens gick bort i cancer.

- Ja, det var en tuff tid både för mig och brorsan. Det var mycket tråkigt som hände i den vevan. Det blev lite problem i skolan, då jag var både arg och aggressiv.

Mamma Anita stod ensam med två söner och den ständiga skjutsningen till matcher och träningar.

Stefan Liv valde att hylla sin mamma som tack förrförra säsongen, då han hade hennes bild på målvaktsmasken. Då spelade han också en säsong med nummer 60, för att hylla sin bortgångne pappa Jens som skulle ha fyllt just 60 det året.

Stefan Liv tänker ständigt på hur han ska hylla de som stöttat honom längs vägen.

För det har inte varit någon spikrak väg mot stjärnorna.

Storklubben och grannen HV 71 visade inget som helst intresse för Stefan Liv som pojk- eller ungdomsspelare och åren gick tills Stefan Liv var femton.

- Då ringde jag själv upp HV och frågade om jag fick komma dit och spela, säger han.

- Tränaren sa att jag kunde väl komma och prova ett år, så fick vi se sedan.

På den vägen är det.

- Men jag har aldrig spelat en pojk- eller juniorlandskamp, säger han.

- När jag drog på mig landslagströjan första gången var det i Tre Kronor.

Idag är Stefan Liv given om landslagsmålvakt och slåss framförallt mot Frölundas Henrik Lundqvist och titeln som Sveriges bäste på hemmaplan.

Men Stefan Liv har tagit ett stort steg framåt den här säsongen. Han har mognat, både som människa och målvakt.

"Ingen slarver där hemma"

En stark bidragande orsak har varit nya flickvännen Anna Krispinsson, 23, som han träffade på elitseriens All Star-match förra året.

Anna kommer från Luleå och flyttade ner till Jönköping strax efter jul.

Plötsligt var den eviga ungkarlen Stefan Liv sambo, stadgad och med ett välordnat liv där det inte längre förekom några otvättade strumpor på golvet, eller ett kylskåp som då det var som mest välfyllt innehöll två pilsner och en tub majonnäs.

- Men jag har aldrig upplevt honom som någon slarver där hemma, säger Anna.

- Han hjälper till att hålla snyggt och både städar, diskar och torkar av. Men är det något han är lite dålig på, så är det att rensa ut i skafferiet. Det kan stå kvar några mjölkpaket där bäst före-datumet gått ut för flera dagar sedan. Sådant har han dålig koll på.

Lever ett tryggare liv

Stefan Liv tror också att dagens mer stadgade liv bidragit till att göra honom till en bättre målvakt.

- Ja, det har säkert gjort sitt att jag känner mig tryggare och lever mer harmoniskt, säger han.

Och säsongen är långt ifrån över.

Redan den här veckan är det meningen att Stefan Liv ska ansluta till Tre Kronors VM-trupp inför finalmatcherna mot Finland i Euro Hockey Tour som spelas fredag och söndag.

Sedan startar VM i Tjeckien den 24 april och Liv borde vara självskriven som VM-målvakt, efter sin uppvisning i finalspelet mot Färjestad.

- Men jag orkar inte ens tänka på det just nu. Nu ska jag bara ha roligt och njuta några dagar.

Framtiden finns förhoppningsvis i NHL.

Stefan Liv är draftad av topplaget Detroit Red Wings, där stormålvakten Dominik Hasek gått i pension för andra gången den här säsongen och där tidigare Toronto-stjärnan Curtis Joseph kämpat mot både sviktande form och självförtroende.

Det finns definitivt en lucka där för en ung talang, som har alla möjligheter att växa ut till en internationell stormålvakt.

Fråga Färjestad.

Här är ditt liv  Liv

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM