Abrahamsson: Gillar det här leende landslaget

avHans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

VICTORIA. Filip Sveningsson skickade in ett dråpligt självmål bakom Samuel Ersson. 

Efter matchen kom båda två ut i den mixade zonen och garvade.

Emil Bemström fick två tänder utslagna men log ändå ett brett leende.

Det är mycket – förutom de två segrarna – som jag gillar med det här leende landslaget.

Filip Sveningsson har gjort en stark höst i Oskarshamn, men har extremt liten erfarenhet av den här typen av matcher, inte minst när det gäller medial bevakning.

Jag tror säkert att 19-åringen från Gislaved hann tänka en hel del tankar när han ytterst oväntat skickade in pucken bakom egen målvakt och gav Slovakien gratiskontakt i mitten av den tredje perioden.

Var det en knäckt ung man som kom ut för att möta medierna?

Inte direkt.

”Jag ville ju spräcka måltorkan där…”, var hans avväpnande svar innan han fyrade av ett leende.

Emil Bemström drog upp hela överläppen och visade glatt upp luckan efter de två framtänder som efter mötet med Slovakien inte längre sitter i hans mun. 

Visst, det är lättare att vara glad när man vinner, och som i Bemströms fall gjort två mål, men det säger också en del om stämningen i Juniorkronorna.

De verkar kort och gott ha förbannat roligt tillsammans. Jag blir inte förvånad om även den svaga tron på laget från många hockeytyckare har svetsat gruppen samman ytterligare.

Två matcher med olika förutsättningar

Efter 2–1 mot Finland och 5–2 mot Slovakien står ”bara” USA mellan ytterligare en gruppseger och en enklare kvartsfinal.

USA är bra, men definitivt inte bättre än att det här svenska laget ska kunna vinna. Jag vill påstå att kommer Juniorkronorna upp i premiärklass vinner man.

Inledningen av turneringen har för svensk del bjudit på två matcher med helt olika förutsättningar. Mot Finland slog Juniorkronorna ur underläge med allt (eller åtminstone väldigt mycket) att vinna.

Mot Slovakien var det precis tvärtom.

Den här upplagan av Juniorkronorna har visat att man klarar av både scenariorna. Risken för viss baksmälla låg i luften, men sett till förutsättningarna var den på klart acceptabel nivå.

Sedan är det kanske mest gamla, oroliga skribenter som sitter och bekymrar sig över allt möjligt. De här ungdomarna, och egentligen alla Juniorkronornas årgångar de tio senaste åren, har visat att de mest ser möjligheter.

Inte ens Filips Sveningssons smått osannolika självmål fick Juniorkronorna ut balans. I stället punkterade Isac Lundeström matchen lite senare genom att trycka in 5–2-målet.

Spetsspelarna visade vägen

Att bara 17 timmar efter urladdningen mot Finland gå ut och göra det som krävs och lite till mot Slovakien är inte helt enkelt, men Juniorkronorna gjorde det på sätt som imponerade. Det var egentligen inte snyggt någonstans, men ändå kassaskåpssäkert. Nu kom även Slovakien med en tuff match i kroppen, premiären mot USA och blandade alldeles för mycket för att på allvar kunna hota. 

Det har funnits en del frågetecken runt den här forwardsuppställningens förmåga att producera mål. Så viktigt då att alla fyra målen kom från forwards. Inte mindre viktigt att det var Lucas Elvenes, Emil Bemström (2) och Isac Lundeström som fick spräcka målnollor. 

Tre spelare med en offensiv uppsida som måste göra poäng om Sverige ska gå långt i den här turneringen. 

Elvenes har varit mållös under 20 matcher i SHL. Nu var det han som spräckte den slovakiska nollan. Lundeström har varit mållös i sina 25 matcher i Nordamerika.

Bemström har däremot hamrat in tolv mål under hösten i SHL. Nu gjorde han både 2–1 och 3–1. Det sistnämnda i hans specialgren power play efter snyggt förarbete av Elvenes. 

Det här måste bli bättre

Sedan finns det definitivt förbättringspotential. Jag tänker inte minst på den tilltänkta förstakedjan med Isac Lundeström, Fabian Zetterlund och Jacob Olofsson. Jag var redan från början tveksam till att spela Olofsson på en kant där. Jag hade hellre flyttat in Timråcentern mellan Elvenes och Fagemo. 

De två förstnämnda var visserligen direkt inblandade i det avslutande målet, men jag saknar en del från den duon. Inte minst lite mer fart. 

Nu väntar en vilodag innan gruppfinalen mot USA natten mot söndag. Seger där och Juniorkronorna vinner gruppen. Det bör betyda lättare motstånd i kvartsfinalen, och Sverige får dessutom stanna kvar i Victoria. 

Det här laget har sett till att ge sig själva bra förutsättningar inför fortsättningen.

Svenska medaljer i JVM genom tiderna 00:43
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM