SHL:s svar efter licensbråket

”Svenska Ishockeyförbundet bestämmer”

Av: Hans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladets nyhet om de skärpta kraven på licensregler för spel i SHL blev en riktig snackis i Hockey-Sverige.

SHL:s vd Jörgen Lindgren tycker att några av de uppgifter som publicerades är direkt felaktiga: 

– Vi är med och har diskussioner, absolut. Men vi är inte ensamma om att besluta i de här frågorna och i slutändan är det Svenska Ishockeyförbundet om bestämmer licensreglerna, säger Lindgren.

Just nu pågår en omfattande diskussion i hockey-Sverige som ska mynna ut i ett förslag om hur bland annat seriesystem och kvalmekanism mellan landets tre högsta ligor ska se ut.

Sportbladet har i två dagar publicerat artiklar om hur det arbetet fortlöper och hur de tre olika ligorna vill att seriesystemet ska se ut i framtiden. 

I går kunde Sportbladet avslöja att ett förslag som SHL har framfört är en åtstramning av licenskraven och inte minst hur de ska tolkas och användas.

Tingsryds ordförande Johan Blomster kallade förslaget för ”en fullständig katasrof” om det går igenom.

Jörgen Lindgren tycker inte att artikeln ger en korrekt bild av arbetsprocessen. 

Det Lindgren framför allt vänder sig mot är att, som han tolkar artikeln, SHL skulle sitta på makten att utforma licensreglerna för SHL:

– Vi (SHL) fattar inga beslut om licensregler, det gör Svenska Ishockeyförbundet. Med naturligtvis med inspel från olika instanser, där SHL är en part men som även innefattar Hockeyallsvenskan och HockeyEttan.

Ja, och där utgår jag från att ni har stort inflytande när det gäller förslag om hur kraven ska se ut för spel i just er liga, SHL?

– Vi kan prata utifrån hur vi ser det i SHL, det är korrekt. Precis som alla ligor kan prata utifrån hur de ser på det. Men vi har ingen beslutanderätt.

Alla ligor med i diskussionen

Lindgren vill också poängtera att en översyn av licensreglerna inte bara gäller SHL utan samtliga tre elitligor i Sverige: SHL, Hockeyallsvenskan och HockeyEttan. 

– Diskussionen runt svensk ishockeys licenssystem innefattar alla nivåer. Hockeyallsvenskan och HockeyEttan har suttit med. Vi har diskuterat om det system och de regler vi redan har fungerar eller om vi ska ha ett annat system som säkerställer att lagen oavsett nivå är förberedda för spel i en högre division.

Kan det bli aktuellt att lag som inte uppfyller licenskraven inte ens får chansen att kvala uppåt till SHL?

– Jag vill inte föregripa någonting. Det vi har är att det pågår en utredning. Vi har lämnat in tankar och funderingar hur kvalmekanismen ser ut i dag. Nu pågår det en utredning och vi ska respektera den.

Publicerad:

LÄS VIDARE