Kritik efter nya ligaförslaget: ”Hade ingen aning om innehållet”

avSimon Norberg

Foto: Bildbyrån

Hockeyettan presenterade förra veckan ett förslag där de vill slopa hockeyallsvenskan och skapa fyra tio-lags serier direkt under SHL.

Nu framkommer kritik om att ligan inte förankrat det med klubbarna.

– Det kom ju hastigt och vi hade ingen aning om innehållet, säger Stefan Bengtsson, ordförande Huddinge IK.

– Att Huddinge är missnöjda, det får stå för dem. Men vi har gjort det här eftersom vi är förtroendevalda och vi känner att vi är trygga i förslaget, säger Hans Ljunggren, Sportchef Hockeyettan.

I ett par månader har enmansutredaren Ola Lundberg på Svenska ishockeyförbundet jobbat med en särskild utredning för att se över seriesystemen.

Alla ligor, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan, har fått lämna varsitt förslag.

I förra veckan gick hockeyettan ut och offentliggjorde sitt förslag som bland annat handlar om att i framtiden slopa hockeyallsvenskan och skapa fyra tio-lags serier direkt under SHL.

”Personligen tveksam”

Men nu framkommer kritik om att ligan inte förankrat sitt förslag med klubbarna i hockeyettan.

– Det kom ju hastigt och vi hade ingen aning om innehållet. Vi fick läsa det på Aftonbladet. Jag tycker det är märkligt att man från ligans sida inte förankrar förslag med sina klubbar, utan bara från kansliet skickat ut ett pressmeddelande. Vi är irriterade på att det ska gå till så i en liga där klubbarna borde ha makten och inte tvärtom, säger Stefan Bengtsson, ordförande Huddinge IK.

Vad i förslaget är det ni sätter er emot?

– Vi har styrelsemöte om två veckor där vi kommer diskutera det här. Innan dess vill jag inte ge några konkreta reaktioner på förslaget. Men personligen är jag väldigt tveksam till en del. Jag kan inte se logiken till varför det skulle öka intäkterna för svensk hockeys andraliga. Det känns som för mycket fokus på resekostnaderna. Det är otroligt defensivt och passivt att bygga ett seriesystem utifrån låga resekostnader…

– I dagens andraliga hockeyallsvenskan är resekostnaden enligt uppgift cirka fem procent av den totala kostnaden, men vårt slutliga ställningstagande kommer ta några veckor att jobba fram.

”Trygga i förslaget”

När Sportbladet ringer upp Hans Ljunggren, Sportchef Hockeyettan, ger han sin syn på det hela.

– Vi har ju ett förtroendeuppdrag och ska sköta vissa frågor åt ligaorganisationen hockeyettan och vi representerar klubbarna. I våras hade vi regionsvis fördelning av grupper för att diskutera nuvarande seriestruktur och framtida seriemodell. Från början var det en representant från varje klubb, sedan kokades det ner till två representanter från varje region. Där var det väldigt positiva omdömen om det serieförslag som vi nu presenterat.

Huddinge kände bland annat att förslaget inte var förankrat och att de sedan fick läsa om det på Aftonbladet.

– Att Huddinge är missnöjda, det får stå för dem. Men vi har gjort det här eftersom vi är förtroendevalda och vi känner att vi är trygga i förslaget. Jag förstår att det finns ett antal klubbar som har en annan åsikt. Stora majoriteten positiva till förslaget. Det kände jag inte minst när jag var ute på upptaktsträffen i södra serien i dag. Det olyckliga är att förslaget läckte ut innan vi hade informerat klubbarna. Därför skickade vi ut ett pressmeddelande med serieförslaget till både klubbarna och media. 

Foto: Bildbyrån
ARTIKELN HANDLAR OM