”Det kommer att bli väldigt känslosamt”

Av: Jonathan Ekeliw

Publicerad:
Uppdaterad:

Selänne tillbaka i Winnipeg

1 av 6 | Foto: AP
Teemu Selännes första NHL-klubb var Winnipeg Jets (1992-96).

Det var i Winnipeg som han slog alla tiders rookierekord för snart 19 år sedan.

Natten till söndag är Teemu Selänne, 41, tillbaka i staden där NHL-karriären började.

– Det kommer att bli väldigt känslosamt, säger finländaren.

Crosby, Ovetjkin, Gretzky...

Ni var inte ens i närheten.

Teemu Selännes målfacit under sin osannolika debutsäsong i NHL lär aldrig slås.

”The Finnish Flash”, som han snabbt kom att kallas, noterades för hissnande 76 fullträffar på 84 matcher – och skarpskytten spelar därför i en egen division i rookiehistorien.

På den tiden – säsongen 1992–1993 – bar han Winnipeg Jets klassiska tröja, men tre år senare kom han att bytas bort till Anaheim Mighty Ducks när Manitoba-laget flyttade till öknen och blev Phoenix Coyotes.

”Jag är väldigt laddad...”

Och nu är Selänne ännu mer förknippad med Anaheim, som han har spelat 13 säsonger i och erövrat alla former av interna mål- och poängrekord.

Men natten till söndag är han tillbaka där NHL-karriären började – för första gången på 15 år.

Winnipeg Jets har återuppstått och även om gamla Winnipeg Arena ersatts av MTS Centre – och mycket annat har förändrats – blir matchen mot hans gamla klubb på alla sätt speciell för den numera 41-årige Selänne.

– Alla minnen jag har därifrån, jag är väldigt laddad. Jag har hört att den nya arenan är grym, att fansen är extremt exalterade över sitt lag och hela situationen där uppe. Det kommer att bli en väldigt speciell dag för mig och jag ser verkligen fram emot den, säger han.

Billigaste biljetten: 3 600 kr

Teemu Selännes ”comeback” sålde slut på nolltid i Winnipeg och de biljetter som nu aktioneras ut på internet går som billigast att köpa för 500 dollar, motsvarande drygt 3 600 kronor.

Jets planerar en speciell hyllningsceremoni för sin gamla ikon i samband med det första reklamavbrott i matchen.

– När jag blev bortbytt fick jag aldrig chansen att säga hej då till fansen och staden. Det är ganska tufft att bli ”trejdad”, allting går så snabbt och plötsligt sitter du på ett plan på väg någon annanstans. Av den anledningen ser jag verkligen fram emot att komma tillbaka, säger Selänne.

Finländaren vann Stanley Cup med Anaheim 2007, men i år har det gått tyngre. ”Ankorna”, som möter Calgary natten till lördag, ligger näst sist i den västra konferensen och har hunnit med att sparka veterantränaren Randy Carlyle.

Selännes insats går det dock inte att klaga på. 41-åringen, som velade om en fortsättning i somras, har stått för 30 pinnar på 30 matcher (9+21) och leder lagets interna poängliga, före namn som Ryan Getzlaf och fjolårets mest värdefulla spelare i NHL, Corey Perry.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN