Så knäcks tjeckerna

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Spionen om det taktiska spelet: ”Följer vi vår plan så vinner vi”

Det blir en taktisk kamp mellan Tjeckien och Tre Kronor i kväll.

Tjeckiens kontringshockey mot offensiva maskinen Tre Kronor.

– Följer vi vår plan så vinner vi, säger spionen Ulf Engman.

Mitt under den svenska träningen satt en tjeckisk spion och antecknade för fullt. Han ville ha full kontroll på det svenska laget och kollade extra noga när Tre Kronor övade power play och box play.

Analyserat allt

Samma information har den svenska spionstaben inhämtat från Tjeckien där lagets samtliga matcher har analyserats.

Och planen är klar. Tre Kronor vet hur man ska vinna i kväll och spionerna Rikard Grönborg och Ulf Engman är segervissa.

”Sverige bättre lag”

– Tre Kronor är ett bättre lag än Tjeckien. Vi måste bara se upp med vissa moment i det tjeckiska spelet, säger Engman.

Det Tre Kronor ska fokusera på i kväll är de snabba tjeckiska spelvändningarna. De älskar att ”tjuva” när pucken är i egen zon och hoppas att en passning når fram till en fri tjeckisk spelare. Tjeckien lever också mycket på långa passningar till två forwards som rusar längs kanterna. Det är svåra passningar, men går de fram så skapas ofta ett två mot ett-läge.

– Det gäller för våra backar att läsa av situationerna. När ska man stå kvar och när ska man markera den tjeckiska spelaren, säger Ulf Engman.

Videogenomgång i dag

På torsdagsmorgonen har förbundskaptenen Pär Mårts en videogenomgång med laget. Han ska peka på en del spelsekvenser och kommer bland annat att ge order om hög forechecking, allt för att skapa tidsbrist för de tjeckiska backarna så att de inte hinner starta uppspelen.

– Vid de lägen som vi kan så ska vi ligga på högt i banan, säger Engman.

HÄR ÄR TRE KRONORS NYCKLAR TILL SEGER

Stoppa tjeckiska spelvändningarna

Att tappa pucken i mittzonen och att gå i den tjeckiska fällan (säcken) är förenat med livsfara. Tre Kronor vill spela sig in i zonen och gärna att Henrik Zetterberg och Nicklas Bäckström åker in med pucken och sätter upp anfallet.

Stänga den tjeckiska zonen

När Tjeckien har pucken under kontroll i egen zon är Tre Kronors mål att forechecka med hela kedjan. Förstegubben går på puck och de övriga anfallarna stänger sargerna så att Tjeckien får problem med uppspelen.

Förinta Tjeckiens PP

Den vanligaste taktiken för Tjeckien i PP är att två forwards ”cyklar” eller byter position i rundeln. Martin Erat glider ut från målet och när han är i läge så får han en passning och direktskott.

Stoppa långpassen

Tjeckien har i alla tider haft som mål att slå långa och skickliga passningar från egen zon till offensiv blå. Bra markering och hög press från Tre Kronor ska stoppa långpassen.

Forcera när Tjeckien tjuvar

När det är 50–50-läge i Tjeckiens försvarszon, dvs en tjeck och en svensk tampas om pucken, väljer ofta en ytterforward i Tjeckien att rusa mot Tre Kronors mål. Den svenske backen måste göra rätt val, stå kvar på blålinjen eller ta djup och markera den rusande motståndaren.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN