Finska svaret: ”Foppa kan hålla käften”

HOCKEY

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

Ett litet ordkrig har utbrutit mellan Peter Forsberg och finländska hockeyikoner.

Efter att Foppa kallat Finlands sätt att spela för ”fult” kontrar de blåvita.

– DET var en ful spelare. Det kom tacklingar fem sekunder för sent, så Foppa kan hålla käften helt och hållet, säger Kimmo Timonen till finska Kanal 5.

Peter Forsberg, 44, expert för Discovery under OS 2018 i Sydkorea, gav en intervju till den finska delen av tv-bolaget för ett par dagar sedan.

Och där – med en viss glimt i ögat – kom ”attacken” som nu väckt finska motkommentarer.

– Jag tycker inte de spelat hårt, utan fult. De slashade och crosscheckade alltid. Men det var ett sätt att vinna matcher, att ge allt på isen och att göra allt nödvändiga för att vinna matcher. Det var alltid en utmaning att spela mot dem, du visste att det skulle vara tufft efter matchen med ett par ispåsar. Men när du slog dem kändes det desto bättre, sa Forsberg.

Foto: TT, EUROSPORT.FI
Peter Forsberg och Kimmo Timonen – i varsin studio.

”Den fulaste enligt mig”

Backlegendaren Kimmo Timonen, som Forsberg bland annat mötte i OS-finalen i Turin 2006, svarar på svenskens uttalande i finska Kanal 5.

– Jag läste en artikel för ett par dagar sedan där han nämnde att finländska spelare spelar fult, men måste jag måste fritt kunna säga att – trots att han säkert var en av världens bästa hockeyspelare – men DET var en ful spelare. Det kom tacklingar fem sekunder för sent, så ”Foppa” kan hålla käften helt och hållet, säger Timonen.

Kanal 5: Det här måste vara något av ett medieutspel... det är din roll att slå tillbaka...

– Jag vet inte... men visst... här hälsningar till Foppa samtidigt, men han var den fulaste spelaren enligt mig. Han var också en väldigt bra spelare och den överlägset svåraste motståndaren för mig.

Det ska påpekas att Timonen, 42, och Peter Forsberg är polare också. De spelade tillsammans i Nashville Predators säsongen 2006/07.

”Hårt och grisigt”

Även Jere Karalahti, 42, svarar på Foppas ”attack” i finska Kanal 5.

– Jag har spelat mot Peter flera gånger och det har varit en ära att spela mot honom. För under en tidsperiod var han förmodligen världens bästa spelare. Men samtidigt måste jag ärligt säga att han spelade själv hårt och grisigt med sena tacklingar och allt annat, säger Karalahti som avslutade sin karriär i HV71 2015/16.

Men avslutar också:

– Självklart har det med Sverige–Finland-inställningen att göra, som hör till det här och det är därför det är lätt att skrika om detta.

De två nordiska rinkrivalerna möts i den sista gruppspelsmatchen på söndag efter att båda först har spelat mot Tyskland respektive Norge.

OS-höjdare – 12 februari 00:18
ARTIKELN HANDLAR OM