Elitserien är en omöjlighet

Publicerad:
Uppdaterad:

Bofors har för små resurser för att klara avancemang

Bofors fortsätter överraska Hockey-sverige.

Nu är laget mycket nära kvalserien.

Men elitserien anser sportchefen är en omöjlighet.

- Vi har för små resurser, menar Stefan Bengtzén.

TROTSÅLDERN Bofors trotsar alla hockeyexperter och är alltjämt inblandad i striden om de två direktplatserna till kvalserien. Efter gårdagens 1-0 på bortaplan mot Skellefteå AIK på övertid är Bofors ett av tre lag som slåss om två platser.
Foto: ERLAND SEGERSTEDT
TROTSÅLDERN Bofors trotsar alla hockeyexperter och är alltjämt inblandad i striden om de två direktplatserna till kvalserien. Efter gårdagens 1-0 på bortaplan mot Skellefteå AIK på övertid är Bofors ett av tre lag som slåss om två platser.

Alla hockeyexperter väntar på att Bofors ska vika ned sig och att deras säsong ska sluta. Men Bofors fortsätter att slå topplag som AIK, Rögle och i går Skellefteå.

Nu är laget i allra högsta grad inblandat i kampen om de två direktplatserna till kvalserien.

I går slog Bofors Skellefteå efter sudden death.

Poängkungen Torsten Yngvesson avgjorde med matchens enda mål. Stor matchvinnare var annars målvakten Fredrik "Grizzly" Eriksson som räddade samtliga 43 SAIK-skott.

"Tuff ekonomi"

Går Bofors till kvalserien är det andra året i rad laget tar sig till den näst högsta nationella serien.

Och längre än kvalserien har laget svårt att gå.

- Elitserien är en omöjlighet. Vi har för små resurser för att bli ett elitserielag. Vi skulle kanske klara av ett år, men inte flera år. Vi har en maxad organisation och en tuff ekonomi. Vi klarar inte av en omsättning på 30-40 miljoner kronor som är ett måste i elitserien, säger Bofors sportchef Stefan Bengtzén - en av fem heltidsanställda i föreningen.

Spelarna jobbar deltid

De övriga fyra heltidsanställda i Bofors IK är en kanslist, tränaren Leif Strömberg, en materialförvaltare och en person som är ansvarig för caféterian. En jämförelse med kvalserielagen Brynäs och Linköping visar att Bofors är långt efter.

- Ta exempelvis spelarlöner. Eller arvoden som vi kallar det för. Våra spelare jobbar 70-75 procent vid sidan om hockeyn och det gör nog ingen i Brynäs eller Linköping. Det gäller för oss att leva efter tillgångarna, säger sportchefen Stefan Bengtzén.

Trots den ekonomiska läget överraskar Bofors. Mycket beroende på den goda lagandan och spelarnas förmåga att ge järnet för varandra.

- Vi är noga med vilka vi värvar. Och vi tar exempelvis inga spelare över 25 år och personkemin ska stämma, säger Bengtzén.

Tomas Ros

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN