Luleå HF

"Folk var i extas"

Av: 

Johannes Hägglund

HOCKEY

Poängkungen Niinimaa om Twisted Sister, Team Playboys och livet efter karriären

Han ratades av HV71 inför säsongen.

Nu gör Janne Niinimaa, 35, succé i Luleå.

I en intervju med Sportbladet berättar elitseriens poängkung hur det är att tillhöra ”Team playboys” och vad Twisted Sister gjorde på hans klubb i Uleåborg.

– Folk var i extas, helt hysteriskt, säger han

Drygt en kvart har gått sedan Timo Pärssinen satte den avgörande straffen i Eon Arena. Några Luleåspelare sitter på träningscykeln, en annan äter mat ur en plastlåda och målvakten Anders Nilsson har fortfarande bara fått av sig utrustningen på överkroppen. Janne Niinimaa, 35, är däremot duschad och klar.

– Du har fyra minuter på dig, sedan måste jag sitta i taxin. Vi kanske kan snacka en annan dag? frågar den finske backen.

Som kom till Luleå inför den här säsongen från mästarna HV71. Efter fjolårssäsongen ville Niinimaa ha tid att fundera på sin framtid och stack till USA på semester. Där blev han uppringd av en journalist som berättade att Jönköpingsklubben värvat Juuso Hietanen och Mikko Louma.

– Jag brydde mig inte. Jag var inte ens säker på att jag ville stanna i HV överhuvudtaget. Jag kände att jag ville komma närmare hem, säger Niinimaa.

Får spela mer power play

Därför valde han att gå till Luleå. Ett val han inte ångrar. Norrbottningarna har varit säsongens överraskning så här långt – mycket tack vare 100-kilosbacken från Jääli. Efter fyra matcher toppar han elitseriens poängliga, tillsammans med Linköpings Magnus Johansson, på sex poäng (1+5).

– Jag har fått några passningspoäng här och där. Sedan är det viktigaste inte att jag gör poäng, utan att laget vinner, säger han.

I HV71 snittade han 21 minuter per match, men både Pasi Puistola och David Petrasek hade mer speltid. I Luleå är han den stora backstjärnan och spelar drygt 24 minuter per match.

– Jag har varit med för länge för att bry mig om vilken etikett folk sätter på mig. Här får jag spela mer power play, annars har jag ungefär samma roll som i HV. Jag har mycket erfarenhet och försöker hjälpa de yngre killarna i laget, säger han.

Frydrik Styrman, 19, och de övriga ungtupparna i Luleå bör lyssna på vad Janne Niinimaa har att säga. Som 19-åring, 1995, vann han VM-guld med Finland. Året därefter gick han till Philadelphia för att mäta sina krafter med världens bästa hockeyspelare. Redan första året fick han spela Stanley cup-final.

Bra rookiesäsong

– Även om vi förlorade (mot Detroit) var det en häftig upplevelse. Jag hade en bra rookiesäsong Allt är nytt och du vill etablera dig som NHL-spelare, och det gjorde jag ganska bra måste jag säga, säger han.

”Ganska bra” är en underdrift. I grundserien svarade han för 44 poäng (4+40) på 77 matcher. Under slutspelet var han ännu bättre. Med sina 13 poäng vann han backarnas poängliga.

– Jag fick spela med min barndomsidol Paul Coffey, vilket var fantastiskt roligt. Han hjälpte mig mycket det året och vi blev bra vänner.

Pratar ni fortfarande med varandra?

– Nu var det ett tag sedan vi hördes, men när vi väl träffas snackar vi en hel del.

Att Janne Niinimaa skulle bli hockeyspelare visste han tidigt. Växte man upp i Jääli, ett samhälle 15 kilometer från Uleåborg, var det antingen hockey eller metalband som gällde. Även om Niinimaa valde klubba och puck, betyder det inte att han valde bort musiken. Under lockoutsäsongen 2005 var han med och grundade Club Teatria i Uleåborg, med plats för 2 500 personer.

Musiken efter karriären

– Vi ville ha ett storband till invigning och jag känner grabbarna i Twisted Sister så vi flög hit dem från New York. Vilken kväll det var. Folk var i extas, helt hysteriskt, säger Niinimaa och skrattar gott åt minnet.

Han berättar stolt att band som W.A.S.P, Dio, Deep Purple och Scooter har spelat på Club Teatria. Om två veckor är det dags för det danska hårdrocksbandet Volbeat att äntra scenen.

– Jag älskar musik och respekterar musiker väldigt mycket. För mig är detta ett jättebra sätt att hålla kontakt med musikindustrin. Efter karriären är detta något jag skulle vilja hålla på med, säger han.

Vid sidan av musik och ishockey är fotboll ett stort intresse. På somrarna spelar han i ”Team Playboys”.

– Vi är ett kompisgäng som spelar matcher i en sommarliga i Jääli. Det är jätteroligt och ett bra komplement till sommarträning, säger han.

– Lagnamnet var det inte jag som kom på. Jag var ung när jag gick med i laget (skratt). Vi har en liten heavy metal-kanin som logga, säger Niinimaa.

I vinter är dock kaninloggan på bröstet utbytt mot en björn.

– Vi slår ur underläge och siktar uppåt. Jag gillar utmaningen i Luleå.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Luleå HF