”Han är världens bäste back just nu”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Hedman bakom Tampas tunga seger

Victor Hedman dominerade när Tampa kopplade grepp om Stanley Cup-finalen.
Foto: AFP/GETTY IMAGES
Victor Hedman dominerade när Tampa kopplade grepp om Stanley Cup-finalen.

CHICAGO. Nu är det officiellt:

Victor Hedman är en av de hetaste Conn Smythe-kandidaterna i den pågående Stanley Cup-finalen.

Man blir det när man slår passningar som den han svarade för ögonblicket innan Cedric Paquette drygt tre minuter före slutet avgjorde nattens drabbning.

– Det är absolut inget jag tänker på. Det enda jag bryr mig om är att vi ska vinna två matcher till, säger den 24-årige ångermanlänningen till Sportbladet efter 3-2-segern i United Center.

Svenska NHL-stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

Conn Smythe är det blytunga pris som varje år delas ut till Stanley Cup-slutspelets mest värdefulle spelare.

Blott två svenskar – Nicklas Lidström och Henrik Zetterberg – har vunnit det genom åren, men det börjar se ut som en tredje blågul stjärna har den finaste individuella utmärkelsen som finns inom räckhåll,

Victor Hedman har varit enastående hela slutspelet, verkade växla upp ytterligare några snäpp när finalen började förra veckan och var ett veritabelt monster på isen när den tredje, formidabla matchen i serien avgjordes i det öronbedövande oväsendet i United Center i Chicago i natt.

Han såg å ena sidan till att neutralisera Blackhawks-stjärnor som Jonathan Toews, Patrick Kane och en formtoppad Marian Hossa i defensiven – och å andra dukade han med förstummande precision upp för två av målen framåt.

”Nån form av bollkänsla”

Först slog han en knallhård passning, från egen förlängd mållinje, över hela banan,  till en fristående Ryan Callahan – som kunde sticka på mål och panga in 1-0.

När matchen sedan, vid ställningen 2-2, började rinna iväg mot övertid gled ”Vigge” själv majestätiskt in i Chicago-zonen, åkte ner mot ena sarghörnet – och slog plötsligt en helt överrumplande passning rakt in i målgården. Där stod Cedric Paquette och kunde trycka in avgörande 3-2 i tom kasse.

– Jag visste att det var ett tre-mot-två-läge, men pucken började studsa lite så jag tog ut den mot kanten, säger han när vi träffar honom efteråt.

– Sedan såg jag att Cedric stack mot kassen, så jag försökte bara få in den mot mål och han gjorde ett riktigt bra jobb som fick klubban på pucken. Bollkänsla? Ja, nån form av känsla har man väl ändå (brett flin).

Att de tyngsta hockeytyckarna i Nordamerika börjat febra om att han är Conn Smythe-kandidat vill den 24-årige ex-modoiten dock inte ens reflektera över.

– Nej, det är absolut inget jag tänker på. Det enda jag bryr mig om är att vi ska ta två segrar till.

Andra kan tala desto mer om Hedmans individuella storhet

Coachen Jon Cooper till exempel.

”En naturkraft”

– Vad finns det mer att säga om Victor? Det här slutspelet och den här finalen är hans ”coming out”-party, säger han.

– Vi har sett honom spela så här bra i flera år och hade definitivt inte varit där vi är utan honom, men det är otroligt roligt att fler nu får se vilka kvaliteter han besitter.

Landsmannen Anton Strålman är också begeistrad.

– Den där passningen han slår på slutet...han har gjort flera sådana i väldigt avgörande lägen. Han har en fantastisk känsla för det där, säger han.

Också superstjärnan Steven Stamkos stämmer in i kören.

– Det finns inte ord för att beskriva vilken naturkraft Victor var där ute i natt, ler han och skakar på huvudet.

Och i Viasat-studion satt experten Erik Granqvist:

– Han är världens bäste back just nu, säger han.

Det är inte mycket snack.

Om Tampa tar de där två segrarna ”Vigge” är så fokuserad på att ta, då är chansen mycket stor att Sverige får sin tredje Conn Smythe.

Svenska NHL-stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!