KLART: Så blir nya SHL-slutspelet

HOCKEY

Play in och direktkval blir kvar

Play in blir kvar men byter namn. Även direktkval får följa med till nästa säsong. SHL håller fast vid årets recept även kommande år när ligan utökas till 14 lag.

– Med ”Play In” har det skapats ytterligare ett tävlingsmoment och vi tror att det kan passa in ännu bättre i en serie med 14 lag, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Huvudfrågan kring hur nya SHL skulle formas låg i hur många lag som skulle gå direkt till slutspel.

Fem, sex eller sju lag var huvudalternativen och man fastnade för alternativet med sex lag direkt till slutspelets kvartsfinaler och fyra lag som gör upp om ytterligare två platser i åttondelsfinaler som spelas i bäst av tre – liknande det vi lärt känna som play in.

– Med ”Play In” har det skapats ytterligare ett tävlingsmoment och vi tror att det kan passa in ännu bättre i en serie med 14 lag, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Spel tre mot tre

För lag med placeringarna elva och tolv är det slutspelat för säsongen efter 52 omgångar medan de två lägst placerade lagen får försöka spela sig kvar via ett direktkval mot ett allsvenskt lag i bäst av sju matcher.

Kvar blir också de nya förlängningsreglerna vid ett oavgjort resultat efter full tid där lagen spelar fem minuter i spel tre mot tre.

– Den förändring vi genomförde efter julen 2014 har fallit mycket väl ut. Spelet i förlängningarna har blivit mer öppet, chansrikt och underhållande samtidigt som de matchavgörande målen har blivit fler, förklarar SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Spelschemat för SHL 2015/2016 släpps i början av maj. Säsongsstart sker i mitten av september.

STOR FANS-ENKÄT: ”Så vill vi att SHL ska se ut” – alla 26 supporterklubbar i SHL & Hockeyallsvenskan svarar på fyra heta frågor

ARTIKELN HANDLAR OM