Linköping besegrade Skellefteå på bortais

Av: Jon Lundström

Publicerad:
Uppdaterad:

Hyllas för sitt box play av motståndaren

Bäst i SHL.

Nu hyllas Linköpings spel i numerärt underläge – som gör att de tar upp jakten på toppduon.

– Om man spelar så uppoffrande som de gör, då förtjänar man segern, säger Skellefteås assisterande tränare Bert Robertsson.

Linköping gjorde processen kort och tog tre nya poäng mot Skellefteå – mycket tack vare en prickfri defensiv insats. Bortalaget drog på sig fem utvisningar, varav ett svettigt tre mot fem-läge tidigt i matchen, men frånsett Andrew Calofs reducering i sista perioden höll östgötarna tätt i numerärt underläge. På 35 matcher har Linköping spelat med en man mindre 108 gånger och bara släppt in 18 mål. Med 83,33 procent är de bäst – i hela SHL.

– Vi har fått till det riktigt bra, säger en av nyckelpjäserna Jakob Lilja.

”Ett jättejobb”

Vad är hemligheten?

– Spelarna som spelar boxplay vill verkligen täcka skott, vi har en hel del blockade skott i numerärt underläge – och det är nog grunden till det mesta skulle jag säga. Alla jobbar oerhört hårt och vi har ett enormt självförtroende i den spelformen.

Mot Skellefteå blev Lilja, som värvades från Rögle inför den här säsongen, matchens förgrundsfigur. Efter ett jättejobb i boxplay sänkte 22-åringen västerbottningarna med säsongens nionde mål – innan han med drygt tre minuter kvar av matchen hittade Skellefteåbekantingen Nick Sörensen, som enkelt kunde fastställa slutresultatet 5–2 i öppen kasse.

– Otroligt skönt. Vi gör en prickfri insats och är dessutom effektiva framåt. Ett jättejobb från samtliga, säger Jakob Lilja.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN