NHL-laget som får välja McDavid

avJarkko Päiväniemi

Edmonton vann draftlotteriet: "Stolt över att gå dit"

1 av 6
18-årige kanadensaren Connor McDavid är den störste talangen sedan Sidney Crosby...

Väntan har varit lång.

Frågan: Vilket NHL-lag ska få supertalangen Connor McDavid?

I natt kom svaret – ett chockartat sådant: Edmonton Oilers!

Svenska supertalanger som valdes i förstarundan – vad hände sen?

18-årige kanadensaren Connor McDavid har varit i fokus ett längre tag. Han är den störste hockeytalang som skådats sedan Sidney Crosby dök upp för drygt tio år sedan och har bland annat kallats för "den nye Gretzky".

När NHL genomförde draftlotteriet i natt var nervositeten stor bland fansen för de 14 lag som hade chansen att få förstavalet i sommarens draft.

Sabres hade störst chans

Buffalo Sabres – jumbo i årets grundserie – hade störst chans (20%) följt av Arizona Coyotes (13,5%), Edmonton Oilers (11,5%), Toronto Maple Leafs (9,5%), Carolina Hurricanes (8,5%) och så vidare i fallande skala med Boston Bruins (1%) som sista av de 14 lag som inte nådde Stanley Cup-slutspelet.

Men det blev inte Buffalo.

Vinnare blev i stället Edmonton.

Igen, ska sägas. För Oilers får, otroligt nog, därmed välja först för fjärde gången på de senaste sex åren.

Twitter exploderade med både jubel från Edmonton-supportrar och framför allt besvikelse från de andra lagens fans som, med tanke på Oilers flyt i de senaste årens lotterier, skrek ut "riggat" och "skandal" och "McDavids karriär är slut innan den ens börjat" bland mycket annat.

”Otrolig organisation"

Connor McDavid kommenterade beskedet direkt i NBC:s studio.

– Mycket kan fortfarande hända på draftdagen. Men Edmonton Oilers är en otrolig organisation. Jag är stolt över att gå dit, sa McDavid – som är född och uppvuxen i Toronto – utan att se alltför glad ut.

De senaste tre åren har 18-åringen spelat för Erie Otters i OHL (Ontario Hockey League). 2014/15 spelade McDavid 47 matcher och noterades för makalösa 120 poäng (44 mål+76 assist).

Han var även med i Kanadas juniorlandslag som tog VM-guld vid årsskiftet. Där spelade han sju matcher, gjorde 11 poäng (3 mål+8 assist) och valdes in i turneringens All Star-lag.

Buffalo kan välja Eichel

Därmed står det också klart att Buffalo Sabres får andravalet i draften. Enligt de flesta bedömare kommer då amerikanen Jack Eichel – den andre supertalangen som det pratas om – att hamna där.

Lag tre att välja blir Arizona Coyotes och Toronto Maple Leafs får fjärdevalet.

Draften genomförs i Florida Panthers hemmaarena BB&T Center i Sunrise den 26–27 juni.

Svenska supertalanger som valdes i förstarundan – vad hände sen?

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL