Målvakternas match i Cloetta Center

HOCKEY

Mållöst mellan Linköping och Luleå

Linköping hade sex raka segrar med totalt 21–6 hemma i Cloetta Center.

Men när tabellsjuan Luleå kom på besök lyckades östgötarna inte ens göra mål.

De finländska landslagsmålvakterna Fredrik Norrena och Tero Leinonen vägrade båda att släppa någon puck förbi sig.

– Jag har aldrig varit med om att spela 0–0 på den här nivån. Men vi hade inte alls samma tryck i offensiven som tidigare och vårt power play fungerade inget vidare, säger Linköpings Fredrik Norrena.

Trots att han höll nollan för fjärde gången den här säsongen räckte det alltså bara till en poäng.

Det höll på att inte bli någon överhuvudtaget.

Efter drygt halva den sista perioden fick Luleås forward närmast öppet mål efter en retur, men sköt över.

– Vi är nöjda med oavgjort mot ett topplag som Linköping, men det kunde ju lika gärna ha blivit seger, menar assisterande tränaren Jens Hellgren.

Tackade Leinonen

Han passade också på att tacka sin målvakt Tero Leinonen – som efter att ha radat upp bra matcher på sistone borde vara aktuell för den finska truppen till Karjala cup.

– Norrena är given och sedan tror jag någon målvakt från ligan där hemma ligger bra till. Men man vet ju aldrig och jag skulle bli enormt glad om jag fick spela för mitt land igen, ler Leinonen.

Inte heller Tero kan minnas att han medverkat i något möte som slutat 0–0.

– Man kan tro att det är fotboll, skrattar han. Men vi skapade många chanser och vårt spel har sett allt bättre ut på senaste tiden.

När lagen möttes i elitseriepremiären tidigare i höstas vann Linköping med 3–2 i Luleå.

Den gången avgjorde Ulf Söderström med bara ett par minuter kvar av matchen.

På sistone har östgötarna åkt på stryk tre av fyra bortamöten på raken – men imponerat hemma med sex raka segrar och 21–6 i målskillnad.

Luleå brände lägen

Under måndagskvällen hade man inte alls samma fart i offensiven, faktum är att Luleå skapade minst lika många farliga chanser.

Vladimir Orszagh skapade det första riktigt heta läget då han åkte ifrån sin försvarare – men sköt helt fri utanför Fredrik Norrenas bur.

Mikael Renberg – en av isens absolut bästa aktörer – serverade sedan Jonas Nordqvist med en suverän passning. Men Nordqvist lyckades inte att överlista Norrena heller.

Linköping var något hetare i mittakten – inte minst kedjan med Tim Eriksson, Ulf Söderström och Fredrik Emvall (etta, tvåa och trea i den interna poängligan).

Leinonen tvingades att rada upp räddningar när trion var i farten – speciellt när LHC hade power play. Bland annat var Emvall helt fri vid ett tillfälle och hade en styrning i utsidan av stolpen.

Även Vladimir Machulda prickade utsidan av stolpen, efter lyftning.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM